KREMPASKÝ, K. Příprava vhodných aplikačních forem pro antimikrobiální látky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky a jejich možné aplikační formy pro použití v potravinách a kosmetice. Cílem práce byla příprava různých typů mikro- a nanočástic a enkapsulace vybraných extraktů z léčivých rostlin a živočišných antimikrobiálních látek. Součástí práce bylo stanovení antimikrobiální aktivity extraktů v přírodní i enkapsulované formě, stability částic v různých typech modelového prostředí a testování možností aplikace. Bakalář zvládl v průběhu experimentální části řadu technik od extrakce přes analýzu aktivních složek, techniky enkapsulace, metody charakterizace velikosti a stability částic (DLS), stanovení antimikrobiálního účinku pomocí různých testovacích kmenů s využitím průtokové cytometrie a testy stability v modelovém prostředí. Bakalář si dokázal dobře zorganizovat experimenty, zvládl řadu rozsáhlých kultivačních pokusů a vypracoval zdařilou práci, jejíž výsledky byly již přijaty k prezentaci na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a navrhuji hodnocení "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalárska práca Kamila Krempaského pojednáva o príprave a využití vhodných aplikačných foriem enkapsulovaných antimikrobiálnych extraktov z bylín a lyzozýmu. Teoretická časť práce je spracovaná do prehľadnej rešerše týkajúcej sa prírodných antimikrobiálnych látok, ich pôsobením na mikroorganizmy, enkapsulačných metód a vybraných metód analýzy daných častíc. V experimentálnej časti práce sa študent zaoberal charakterizáciou použitého bylinného materiálu, enkapsulačnými technikami vybraných látok do lipozómov, následne ich charakterizácii pomocou rôznych metód a nakoniec bola otestovaná aj antimikrobiálna aktivita pomocou rôznych typov mikroorganizmov. Praktická časť práce je prehľadne a logicky členená, výsledky okomentované diskusiou, v ktorej mi však chýba ukážka väčšej práce s literatúrou. Postrádam určité prepojenia výsledkov so známymi tvrdeniami uvedenými v odbornej literatúre. Ako príklad uvediem komentár k výsledkom testovania stability enkapsulovaných častíc: Všetky lipozómy s bylinnými extraktami boli stabilné okrem enkapsulovaného výťažku z materiny dúšky. Čo pravdepodobne spôsobilo túto nestabilitu? Autor mohol doplniť diskusiu i o vlastné tvrdenia, nadobudnuté poznatky. Celkovo však môžem skonštatovať, že vytýčené ciele predloženej bakalárskej práce boli splnené, prácu doporučujem k obhajobe a hodnotím stupňom výborný – A
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 77325