MIŠIČÁK, F. Podnikatelský záměr – založení internetového obchodu s vínem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ulč, Jakub

Cílem práce byl návrh podnikatelského záměru založení internetového obchodu s vínem. Cíl shledávám jako splněný. Návrhy jsou vytvořeny na velmi dobrém teoretickém základu a na základě zpracovaných analýz. Analýzy jsou na dobré úrovni. Návrh podnikatelského záměru je zpracován realisticky, s využitím vlastních zkušeností a kontaktů ze specifického oboru podnikání v dané lokalitě. Autor navrhuje podnikání formou OSVČ, které shledává jako adekvátní k navrženému objemu prodeje. V rámci analýzy silných a slabých stránek jsou zmíněny některé faktory, které shledávám jako spekulativní v současné fázi návrhu podnikatelského záměru - viz. 3.7. (např. moderní vzhled stránek, finanční stabilita). Realizace záměru je s nižšími vstupními náklady, avšak i s nižšími výnosy při prodeji jen několika produktů týdně. Otázkou je, zda při samotné realizaci návrhu by byla ziskovost pro podnikatele dostatečná, vzhledem k vlastní časové angažovanosti v tomto záměru. Práce je na odpovídající odborné i formální úrovni, s dostatečným počtem využitých odborných zdrojů. Práci doporučuji k obhajobě. Otázka k obhajobě: V jaké situaci v budoucnu byste uvažoval o transformaci "podniku" na s.r.o.? Uvažoval jste o rozšíření sortimentu o možné komplementy, či jiné produkty, které nejsou předmětem Vašich návrhů (případně uveďte jaké a zdůvodněte jejich výběr)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Mičák, Peter

Predmetom bakalárskej práce autora je tvorba podnikateľského zámeru založenia internetového obchodu s vínom. Zvolené postupy a metódy pri písaní bakalárskej práce je možné považovať za vhodné vzhľadom na riešenú problematiku. Autor vo svojej práci používa dostatočný počet zdrojov, avšak viaceré citácie v zozname zdrojov, nie sú vypracované podľa používaných citačných noriem. V návrhovej časti práce autor prezentuje svoj podnikateľský plán. S navrhovanou právnou formou je vzhľadom na predpokladaný rozsah podnikateľských aktivít možné súhlasiť. Taktiež považujem za vhodnú autorovu voľbu „krabicového riešenia“ e-shopu, ktorá sa javí ako najvhodnejšie riešenie. Viaceré časti návrhovej časti sú však popísané príliš všeobecne. Príkladom môže byť plánovaná propagácia, kde síce autor píše o sociálnych sieťach, ale len vo všeobecnej rovine, chýba tu nejaká forma harmonogramu zavedenia propagácie týmto kanálom či kalkulácia nákladov súvisiaca s využívaním reklamy na sociálnych sieťach. Napriek tomu je však zrejmé, že má autor presnú predstavu o tom, ako by malo jeho podnikanie vyzerať a má konkurenčnú výhodu v tom, že má nadštandardné vzťahy s vinármi, ktorých vína chce vo svojom e-shope predávať. Celkovo je možné hodnotiť podnikateľský zámer autora ako realistický a uskutočniteľný. Bakalársku prácu hodnotím celkovou známkou C a odporúčam ju k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji D
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 142528