BEDNÁŘ, O. Návrh údržbových prací pro malý dopravní letoun [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Třetina, Karel

Zadání diplomové práce vyžadovalo od diplomanta značné úsilí a to jak z hlediska aktivního využití znalostí získaných v průběhu studia, tak i z nutnosti nastudovat a orientovat se v otázkách, které se v současné době vyvíjejí, diskutují a uvádějí do praxe. Před zpracováním své diplomové práce se musel na doporučení vedoucího zaměřit i na problematiku síťových grafů a její využívání při plánování, časové optimalizaci a ekonomiky údržby letadel. V závěru své práce byl kladen důraz na návrh a vypracování vhodné databáze pro posuzování a zvýšení účinnosti údržbových prací letadel. Diplomant pracoval velmi svědomitě, pravidelně konzultoval a doporučené postupy a případné návrhy vedoucího na změny a upřesňování jednotlivých částí práce včas akceptoval. Domnívám se, že diplomantem zpracovaná a předložená diplomová práce je tematicky v souladu se zadáním, navrhuje řešení některých vhodných postupů v metodice údržby malých dopravních letadel a splňuje i formální požadavky na diplomové práce. Proto doporučuji diplomovou práci Bc. Ondřeje Bednáře k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Koštial, Rostislav

Cílem diplomové práce bylo vypracování postupů a rozsahu údržbových prací pro malá dopravní letadla a to s ohledem na dodržení platných leteckých předpisů. Autor v práci vybraná letadla charakterizuje jako letouny kategorie CS-25/FAR 25 s kapacitou do 50 cestujících. Práce je rozdělena celkem do patnácti kapitol, avšak samotným návrhem údržbových prací se zabývá pouze kapitola 10. Samotný návrh by mohl být zpracován podrobněji a doplněn o ilustrace (např. grafické znázornění postupu při předletové kontrole atd.). Autor se v kapitole 2 zabývá požadavky předpisů, avšak jen ve velmi omezené míře, kdy jsou uvedeny jen základní požadavky na spolehlivost. Tato kapitola by měla být zpracována mnohem detailněji. V kapitole 4, která popisuje základní dělení a metody klasického pojetí údržby, chybí moderní přístupy k údržbě vycházející z RCM/MSG-3. Tyto přístupy se v dnešní době používají v podstatě u všech nově vznikajících letadel kategorie CS-25/FAR 25. V kapitole 5 jsou dobře zpracovány typické poruchy vyskytující se na letadle. Dobře a podrobně je zpracována kapitola 7 zabývající se diagnostikou. V kapitole 8 je popsána síťová analýza. Tato kapitola je zpracována dobře, ale mohla by být pro lepší představu doplněna o konkrétní příklady. Velice dobře je zpracována kapitola 9, kde autor popisuje hlavní metody výpočtů nákladů na údržbu. V jedenácté kapitole, která je nazvaná „Trendy“, autor popisuje možnosti zlepšení záznamů o údržbě pomocí elektronických záznamových archů a databází, které by byly centrálně sdílené majitelům licence. V tomto bodě jsem trochu skeptický, protože jak sám autor uvedl, že výrobci letadel nejsou ochotní poskytovat informace o údržbě a zvlášť ne o poruchovosti či spolehlivosti jejich letadel. Práce je po jazykové a stylistické stránce na dobré úrovní i přes to, že obsahuje několik překlepů a chyb. Přes veškeré výhrady se jedná o dobře zpracovanou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 71526