PÁRAL, M. Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraném typu sýra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se bude zabývat komplexní charakterizací a srovnáním vybraných typů sýrů, které jsou/nejsou nositeli „Chráněného označení Evropské unie“. Pro tuto práci byly vybrány sýry s bílou plísní na povrchu, podstatou práce je stanovení těkavých (aromaticky aktivních) látek ve vybraných vzorcích sýrů zakoupených v běžné tržní síti. Pro jejich stanovení (resp. identifikaci) byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí (SPME-GC-MS). Cílem bylo zjistit, zda existují rozdíly ve spektru aromatických látek mezi obdobnými vzorky od různých výrobců. Student pracoval pečlivě a svědomitě. Vycházel z poměrně kvalitních literárních zdrojů, na jejichž základě vypracoval velmi dobrou teoretickou část práce; při zpracování vhodně aplikoval i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládl práci s instrumentální technikou, samostatně si připravoval vzorky, správně vyhodnocoval získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, student prokázal poměrně dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Naměřené výsledky představují velmi cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mahdalová, Martina

Bakalářská práce Marka Párala se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v sýrech s bílou plísní na povrchu. Jako vzorky sloužily tři komerčně dostupné české sýry – Hermelín Originál, Olmín a Kamadet. Pro stanovení aromaticky aktivních látek ve vzorcích byla použita mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Práce je zpracována na 53 stranách, a to včetně příloh, a pro její vypracování bylo použito 35 literárních zdrojů. K citaci sloužily především české naučné knihy a zahraniční publikace, což jsem velmi ocenila. Teoretická část pojednává o charakteristice vybraných typů sýrů, jejich složení, vlastnostech a technologii výroby. Podrobněji je popsána tvorba aromaticky aktivních látek během zrání sýrů a vysvětlena instrumentace plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Experimentální část srovnává aromatický profil vybraný vzorků sýrů, ve kterých bylo identifikováno celkem 66 různých těkavých sloučenin, nejvíce aromaticky aktivních látek bylo staveno v sýru Hermelín, a to 57. Výsledky jsou velmi hezky zpracovány do tabulek a grafů a srozumitelně diskutovány. Práce obsahuje minimum gramatických chyb a splňuje typografická pravidla stanovená fakultou. Cíle práce byly splněny, a proto doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108001