VLASÁK, J. Mikrobiologické analytické metody pro potřeby mlékárenského průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

Cílem bakalářské práce bylo vypracování literárního přehledu na téma mikrobiologických analytických metod využívaných v mlékárenském průmyslu. V rámci experimentální části autor provedl za použití metody polymerázové řetězové reakce identifikaci vybraných probiotických mikroorganismů v mléčném výrobku. V průběhu řešení projevil student orientaci v dané problematice, přičemž získané poznatky vhodně aplikoval při řešení praktické části práce. Určitých nepřesností se student dopustil pouze při vyhodnocení získaných výsledků a jejich diskuzi. To však nijak výrazně nesnižuje celkový charakter práce. Lze říci, že všechny cíle uvedené v zadání bakalářské práce byly splněny. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Illková, Kateřina

Cílem bakalářské práce bylo zpracování literárního přehledu k problematice mikrobiologických analytických metod pro potřeby mlékárenského průmyslu. V teoretické části práce se student zaměřil na probiotika v mléčných výrobcích a dále na molekulárně genetické metody využívané k analýze DNA, zejména polymerázové řetězové reakce. V praktické části se zaměřil na samotnou izolaci a identifikaci bakteriální DNA z konkrétního mléčného výrobku, kde prokázal přítomnost bakteriální DNA pro rod Lactobacillus a rod Bifidobacterium. V průběhu řešení bakalářské práce se student v zadané problematice orientoval, nicméně bych podotkla určité nedostatky, či spíše nepřesnosti při interpretaci odborné literatury, dále při vyhodnocování výsledků a jejich následné diskuzi. Avšak toto výše uvedené nijak nesnižuje kvalitu bakalářské práce a dle mého názoru byly všechny cíle zadané bakalářské práce splněny. Proto doporučuji práci k obhajobě. Otázka: Vysvětlete pojem biomarkery při využití Omics technologie, jejich význam a funkci?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 82374