OSECKÁ, K. Vliv polysacharidů na vstřebávání kofeinu z nápojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Zadání práce představovalo první kroky do neznáma - základní průzkum interakcí hyaluronanu s kofeinem a možnosti tvorby hyaluronanového (mikro)gelu v silně kyselém prostředí žaludečních šťav, případně kolových nápojů. Karolína Osecká se úkolu zhostila adekvátně a iniciativně a skutečně posbírala první, byť nepříliš povzbudivé poznatky z této problematiky. K jejímu přístupu nemám žádných výhrad.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
Předložená bakalářská práce je zaměřena na zcela novou problematiku - studium interakcí hyaluronanu s kofeinem v simulovaném prostředí horní části zažívacího traktu. Prvvedené experimenty byly pilotní, což je náročné na metodiku i interpretaci dat. Řešené téma vyžadovalo v první fázi práce zpracování kvalitní literární rešerše; práce je doplněna 49 literárními zdroji, z nchž více než dvě třetiny jsou aktuální separáty. Bohužel došlo k chybě formátování textu, což způsobilo spojení některých slov a výrazně zkomplikovalo orientaci v textu. U plných citací v časopisech není třeba uvádět ještě odkaz na elektronickou stránku. V textu se od str.10 objevuje nesprávné pořadí citací, které neodpovídá pořadí prvního uvedení v textu. Teoretická část pojednává vyváženě o alkaloidech a kofeinu, hyaluronanu a stručně popisuje metodu studia - fluorescenční spektroskopii. Abstrakt i celá teoretická část jsou v některých částech znehodnoceny chybou formátování; zejména v anglickém abtraktu se vyskytují spojená slova velmi často. Abstrakt se obvykle nečísluje jako samostatná kapitola. Úvod poněkud pohádkovým způsobem uvede čtenáře do problematiky a důvodů jejího řešení. Na škodu je celá řada formulačních nepřesností a chyb v interpunkci, což poněkud znehodnocuje obsahově vcelku kvalitní teoretickou část. Experimentální část je zpracována kvalitně, metody i výsledky jsou vhodně dokumentovány a popsány, nechybí ani odkazy na obrázky a tabulky. V rámci práce byly získány cenné pilotní experimentální údaje, které budou jistě důležitým základem pro další studium. Výsledky jsou zpracovány přehledně a jsou dostatečně komentovány. Závěr vcelku stručně a výstižně shrnuje získané poznatky. K práci mám několik poznámek spíše formálního charakteru: - str.8 - co je to ..."skupina látek druhotného původu v rostlinné říši"? - str.10 - je uveden nepřesný český název kofeinu (nikoli chemický vzorec kofeinu) - má být 1,3,7-trimethylxanthin; i další synonyma jsou uvedena nepřesně - str.13 - má být hydrochinon, nikoli "hydroctinon" - na řadě stránek je zbytečně vynecháno mnoho řádků, kde mohl být uveden následující text (př. str.13, 18...) - str.14-15 - je uvedna řada nepřesných údajů ohledně metabolizace kofeinu - str.16 - tyramin není aminokyselina, ale biogenní amin - str.23 - má skutečně hyaluronan o Mr pod 10 kDa negativní vliv na organismus, nebo jde jen o signální molekulu doprovázející chorobný proces? - str.24 - vysvětlete, co míníte tvrzením, že hyaluronansyntázy jako jediné enzymy mají více funkcí? - str.28 - jaké bylo složené modelové žaludeční šťávy? - str.29 - opakovaně se vyskytuje chybný termín "adsorpční spektra kofeinu"; v kap.8.4.5 doporučuji změnit formulaci..."molární absorpční koeficient byl pozorován"... Uvedené poznámky nesnižují relativně vysokou kvalitu předložené práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou velmi dobře/B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 41624