KANIOVÁ, L. Srovnání vybraných nutričních parametrů plodů méně známého drobného ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Bakalářská práce Lenky Kaniové byla zadána v rámci dlouhodobé spolupráce se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity a Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským. Náplní práce bylo stanovit vybrané nutriční parametry převážně šťáv ze dvou druhů ovoce - moruší a černého bezu. Při studiu informačních zdrojů se autorka velmi dobře orientovala v cizojazyčné literatuře. Shromáždila a prostudovala sumu literatury potřebnou jako podklad pro zadanou práci. V experimentální části práce používala manuální laboratorní metody, které si vždy a rychle osvojila. Pracovala svědomitě a pečlivě, racionálně plánovala experimenty. Její práce však byla občas limitována nedostatkem dodaných vzorků nebo jejich špatnou kvalitou (nedozrálé, rozdrcené ovoce). Oblast, které by autorka v buducnu měla věnovat zvýšenou pozornost a intenzívně se v ní zdokonalovat, je jazyková a stylistická stránka odborného textu. Při celkovém hodnonocení posluchačky Lenky Kaniové oceňuji především její odpovědný a pečlivý přístup k zadanému úkolu, samostatnost a zručnost v laboratoři. Na základě uvedených skutečností hodnotím její práci známkou VÝBORNĚ - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vránová, Dana

Studentka se ve své práci věnovala analýze vybraných chemických parametrů ve vzorcích moruší a černého bezu. Bakalářská práce je po formální stránce na dobré úrovni s drobnými překlepy (např. str 13 ovar x odvar, str. 21 procedí x procení, str. 26 stanovení vodou místo stanovení vody,...) , teoretická část stručně shrnuje na 17 stránkách poznatky o obou dvou druzích vybraného drobného ovoce, včetně jeho možného technologického zpracování. Dále jsou popsány metody stanovení nutričních parametrů – což v tomto případě byla voda, sušina, obsah minerálních a organických kyselin, pH a množství aminokyselin (formolové číslo). V experimentální práci jsou přehledně ve formě tabulek a grafů shrnuty získané výsledky. K práci bylo využito 56 literárních zdrojů, ve kterých jsou zahrnuty i obrázky, což bych doporučila citovat zvlášť, citace nejsou v souladu s normou ČSN ISO 690 a nejsou v textu uváděny za větou. K práci mám tyto připomínky: V práci není jasně popsán důvod, proč byly zvoleny výše zmíněné parametry, kterým bych neříkala nutriční – což významově znamení mající vztah k výživě. PROSÍM VYSVĚTLIT. str. 10 – v textu jsou uváděny nepřesné informace typu „ plody obsahují dost minerálních látek“, str 17. „velmi vysoký podíl mastných kyselin“ v bezu, autorka se zmiňuje o obsahu vitaminů u obou druhů( str. 10 a 17), nicméně konkrétní průměrná množství neuvádí, ani jejich vztah k doporučeným denním dávkám. str. 12 V textu je uvedeno, že výrobky z moruší jsou dieteticky významné. MŮŽETE VYSVĚTLIT, CO TÍM MYSLÍTE? str. 12-15 a 17-24 uvádí formou kuchařky některé typy výrobků, což bych v odborném textu volila spíš do přílohy . K experimentální práci: Jednotlivé postupy nejsou dostatečně metodicky popsány U stanovení vody mám připomínku - k analýze byly použity mražené plody, kdy po odstranění ledu (dá se odstranit úplně?) byly plody váženy a provedena analýza. Navíc množství analýz pro toto stanovení nepovažuji dostatečné k statistickému zhodnocení. U stanovení titrační kyselosti v tabulce 4.4 je mylně uveden údaj o koncentraci kys. citronové-tento údaj není koncentrace kys. citronové , ale vyjadřuje titrační kyselost přepočtenou na majoritní kyselinu, která je přítomná v plodech-tedy kys. citronovou. U obou typů ovoce vyšel výsledek v některých případech až 10x vyšší než uvádí literatura a autorka se domnívá, že je to způsobeno analýzou šťávy, nikoli celých plodů. MŮŽETE TOTO SVOJE TVRZENÍ VYSVĚTLIT? I přes zmíněné připomínky doporučuji práci k obhajobě a celkově hodnotím velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 51718