HRONOVÁ, V. Studium přítomnosti fenolických látek a jejich antioxidační aktivity v potravinářských produktech s obsahem plodu šípkové růže (Rosa canina L.) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
V svojej bakalárskej práci „Studium přítomnosti fenolických látek a jejich antioxidační aktivity v potravinářských produktech s obsahem plodu šípkové růže (Rosa canina L.)“ sa študentka Vendula Hronová zaoberala výrobou a analýzou džemov z čerstvých plodov šípovej ruže, ktoré sa ľudovo nazývajú šípky. Musím podotknúť, že tejto práci predchádzalo vlastnoručné zbieranie plodov šípky a potom domáca príprava džemov s rôznymi druhmi sladidiel. Študentka obdobie pandémie, kedy nemohla prísť a pracovať v laboratóriu na univerzite využila plnohodnotne. Okrem toho, že sama pripravila kvalitné džemy podľa návodu a vysušila zvyšok plodov – medziprodukt na ďalšie využitie, napísala tiež počas tohto obdobia plnohodnotnú literárnu rešerš. Keď to situácia dovolila, študentka pracovala v laboratóriu s obdivuhodným nasadením a naučila sa množstvo pre ňu nových analytických metód slúžiacich na stanovenie aktívnych látok v džemoch a charakterizáciu ich antioxidačnej aktivity a reologické tokové krivky. Musím vyzdvihnúť jej pracovitosť a obrovský záujem o tému ako aj schopnosť naučiť sa rýchlo analytické metódy, ktoré boli aj mimo rozsah jej študijného zamerania, napríklad reologické stanovenie viskoelastických vlastností džemov. Myslím, že rozsah tejto bakalárskej práce je nadštandardný, čo pôvodne nebolo v pláne, ale vysoké pracovné nasadenie študentky k tomu prirodzene viedlo. Študentka tiež ukázala, že dokáže pracovať v tíme a je priateľská a ochotná pomôcť aj ostatným kolegom/kolegyniam. Počas konzultácií som si všimla, že študentka je samostatná a schopná výborne vyhodnocovať a diskutovať výsledky. Študentka sa tiež naučila používať pre ňu nový program – Origin, ktorý použila k štatistickému zhodnoteniu výsledkov, čo veľmi oceňujem. Celkovo som s úrovňou bakalárskej práce, tak s teoretickou časťou ako aj s experimentálnou časťou veľmi spokojná a preto ju hodnotím známkou výborne (A) a doporučujem k obhajobe.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Posuzovaná bakalářská práce studentky Venduly Hronové „Studium přítomnosti fenolických látek a jejich antioxidační aktivity v potravinářských produktech s obsahem plodu šípkové růže (Rosa canina L.)“ se zabývá výrobou a analýzou džemů z čerstvých plodů šípkové růže. Džemy byly slazeny různými sladidly – třtinovým cukrem, řepným cukrem, erythritolem a stévií a byl v nich analyzován obsah sacharidů, polyfenolů, flavonoidů a stanoveny antioxidační vlastnosti. Dále byly analyzovány vodné extrakty, které byly připraveny z odpadu při výrobě džemů. Z těchto analýz vyplývá, že odpad z plodů šípkové růže při výrobě marmelád je využitelný na přípravu vodných extraktů s antioxidačními vlastnostmi. Bakalářská práce v rozsahu 57 stran je napsána přehledně a s pečlivou úpravou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část přehledně informuje o problematice daného tématu, shrnuje nejvýznamnější poznatky o studované problematice a je doplněna řadou literárních údajů, názorných obrázků a tabulek. Práce obsahuje celkem 57 citací, velká část představuje původní práce v zahraničních časopisech. Výsledky jsou zpracovány velmi přehledně v tabulkách a grafech a podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Zvlášť musím ocenit vynikající statistické zpracování dosažených výsledků a jejich interpretaci v přehledných grafech. Závěry bakalářské práce jsou správně formulovány a odpovídají experimentálním výsledkům. Formální stránka práce je na vynikající úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Celkově hodnotím tuto bakalářskou práci známkou A a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131431