ŠAFRÁNKOVÁ, P. Chemické složení šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrstka, Miroslav

Předložená diplomová práce je dílčí součástí výzkumného úkolu QH92223 - Výzkum odrůd černého bezu pro využití v ovocnářské praxi, který řeší Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. ÚCHPBT se na projektu podílí chemickými analýzami šťáv ze šlechtěných odrůd černého bezu a jejich senzorickým hodnocením. Diplomantka provedla chemický rozbor plodů 17 vyšlechtěných odrůd černého bezu z hlediska nejběžnějších kritérií, podle kterých jsou ovocné šťávy hodnoceny. Při rozborech vycházela z ČSN, metody jsou popsány tak, že je možné je bez potíží reprodukovat. Výsledky jsou zpracovány výborně, chybí však jejich zasvěcenější interpretace a rozsáhlejší diskuse. V závěru chybí zhodnocení, popř. návrh vhodných odrůd pro výrobu ovocných šťáv (spolu se senzorickou analýzou).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Posluchačka Bc. Petra Šafránková předkládá přehledně a velmi stručně napsanou diplomovou práci. Tématem práce je stanovení základních charakteristik šťávy různých odrůd bezu černého. Koncentrát z bezu černého je využíván potravinářským průmyslem zejména jako barvino přírodního původu. Avšak šlechtěné odrůdy bezu černého nejsou dosud zapsány ve Státní odrůdové knize České republiky. V teoretické části práce jsou vypsány všechny potřebné vstupní informace k dané tématice. Avšak kapitola je sepsána ke škodě věci příliš stručně. Domnívám se, že se z literárních zdrojů dalo vytěžit více. Množství odvedené experimentální práce je značné, avšak ani v tomto případě autorka z velkého počtu dat nevytěžila maximum. Výsledky jsou sice shrnuty v přehledných tabulkách, ale chybí komentáře výsledků a případné srovnání s literaturou. Výsledky stanovení jednotlivých charakteristik nejsou dány do vzájemné souvislosti, pokud tato existuje. Formální a jazyková stránka práce je až na některé nepřesnosti a jazykovou neobratnost na velmi dobré úrovni. Nepřesnosti: -str. 8: Na této straně správně píšete, že plody bezu černého jsou malvice. V dalším textu však důsledně pro jejich označení používáte název BOBULE. -str. 19: Výzkumný šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích odrůdy pouze vypěstoval, nikoli vyšlechtil. -str. 20: V chemikáliích uvádíte roztok dichromanu draselného. Ale z Vašeho textu popisujícího stanovení relativní hustoty šťávy není zřejmé, že jste jej použila. -str. 26 až 30: Proč počítáte průměr tří různých pyknometrů. Celkově diplomová práce posluchačky Bc. Petry Šafránkové splňuje zadané požadavky a proto ji doporučuji k obhajobě. Vzhledem k výše uvedeným námitkám práci hodnotím známkou dobře/C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Závěry práce a jejich formulace C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace C
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 33115