ŠAFRÁNKOVÁ, P. Chemické složení šťávy z plodů vybraných odrůd černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Předložená diplomová práce je dílčí součástí výzkumného úkolu QH92223 - Výzkum odrůd černého bezu pro využití v ovocnářské praxi, který řeší Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. ÚCHPBT se na projektu podílí chemickými analýzami šťáv ze šlechtěných odrůd černého bezu a jejich senzorickým hodnocením. Diplomantka provedla chemický rozbor plodů 17 vyšlechtěných odrůd černého bezu z hlediska nejběžnějších kritérií, podle kterých jsou ovocné šťávy hodnoceny. Při rozborech vycházela z ČSN, metody jsou popsány tak, že je možné je bez potíží reprodukovat. Výsledky jsou zpracovány výborně, chybí však jejich zasvěcenější interpretace a rozsáhlejší diskuse. V závěru chybí zhodnocení, popř. návrh vhodných odrůd pro výrobu ovocných šťáv (spolu se senzorickou analýzou).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B | ||
Splnění požadavků zadání | A |
Posluchačka Bc. Petra Šafránková předkládá přehledně a velmi stručně napsanou diplomovou práci. Tématem práce je stanovení základních charakteristik šťávy různých odrůd bezu černého. Koncentrát z bezu černého je využíván potravinářským průmyslem zejména jako barvino přírodního původu. Avšak šlechtěné odrůdy bezu černého nejsou dosud zapsány ve Státní odrůdové knize České republiky. V teoretické části práce jsou vypsány všechny potřebné vstupní informace k dané tématice. Avšak kapitola je sepsána ke škodě věci příliš stručně. Domnívám se, že se z literárních zdrojů dalo vytěžit více. Množství odvedené experimentální práce je značné, avšak ani v tomto případě autorka z velkého počtu dat nevytěžila maximum. Výsledky jsou sice shrnuty v přehledných tabulkách, ale chybí komentáře výsledků a případné srovnání s literaturou. Výsledky stanovení jednotlivých charakteristik nejsou dány do vzájemné souvislosti, pokud tato existuje. Formální a jazyková stránka práce je až na některé nepřesnosti a jazykovou neobratnost na velmi dobré úrovni. Nepřesnosti: -str. 8: Na této straně správně píšete, že plody bezu černého jsou malvice. V dalším textu však důsledně pro jejich označení používáte název BOBULE. -str. 19: Výzkumný šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích odrůdy pouze vypěstoval, nikoli vyšlechtil. -str. 20: V chemikáliích uvádíte roztok dichromanu draselného. Ale z Vašeho textu popisujícího stanovení relativní hustoty šťávy není zřejmé, že jste jej použila. -str. 26 až 30: Proč počítáte průměr tří různých pyknometrů. Celkově diplomová práce posluchačky Bc. Petry Šafránkové splňuje zadané požadavky a proto ji doporučuji k obhajobě. Vzhledem k výše uvedeným námitkám práci hodnotím známkou dobře/C.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D |
eVSKP id 33115