RŮŽIČKOVÁ, L. Podnikatelský záměr - založení kavárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | C | ||
Praktická využitelnost výsledků | C | ||
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | C | ||
Práce s informačními zdroji, včetně citací | C |
Při vypracování podnikatelského záměru autorka použila standardních metod a postupů. Ve SWOT analýze shrnuje poznatky o možných příležitostech a hrozbách na základě Porterova modelu konkurenčních sil a SLEPT analýzy, ale pro silné a slabé stránky konkrétní metoda použita nebyla, byť je to pro teprve vznikající podnik složitější. Podnikatelský záměr je doplněný i o analýzu rizik, která mohou podnikání ohrozit, včetně návrhů pro jejich snížení. Další připomínky a otázky: (1) Na str. 81 autorka píše o ROE, jako o rentabilitě vlastního kapitálu, ale vysvětluje ji jako částku čistého zisku připadajícího na 1 Kč investovaného kapitálu. (2) V tabulkách měsíčních provozních nákladů (např. na str. 70) je jednou z položek i splátka úvěru. Nákladem ovšem není celá splátka, ale jen úrok. (3) Náklady spojené s Facebookem, optimalizací pro vyhledávače SEO apod. jsou uvedeny pouze jako náklady na propagaci před začátkem samotného podnikání. Ale co náklady týkající se údržby www stránek, FB a SEO v průběhu podnikání? Nebo s nimi autorka už nepočítá? (4) Budou návrhy a omezení rizik (kapitola 4.10) spojeny s dodatečnými náklady?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Praktická využitelnost výsledků | C | ||
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | B | ||
Práce s informačními zdroji | B |
eVSKP id 127215