RODZÍKOVÁ, M. Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stanovení tzv. aromaticky aktivních látek v angreštu. Srstka angrešt, srstka obecná či meruzalka srstka (Ribes grossularia L.), lidově známá jako angrešt, je běžný zahradní keř, jehož plody obsahují mnoho výživově cenných složek a jsou vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování. Práce je pilotní částí rozsáhlé studie, která se bude zaměřovat na komplexní charakterizaci, možnosti zpracování a praktického využití plodů angreštu. Hlavní důraz byl kladen na zpracování rešerše, v rámci experimentální části byl srovnán aromatický profil několika vybraných odrůd angreštu. Aromaticky aktivní látky byly extrahovány metodou solid-phase microextraction a následně stanoveny plynovou chromatografií (SPME-GC). Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem, projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou a přípravu vzorků, správně vyhodnocovala získané výsledky. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, které budou prezentovány na 64. sjezdu Asociací českých a slovenských chemických společností 2012 v Olomouci, studentka se bude dané problematice nadále věnovat i v rámci své diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená bakalářská práce Martiny Rodzíkové je úvodní studií rozsáhlejší práce zaměřené na charakterizaci plodů druhu Ribes uva-crispa neboli srstky angreštu. V teoretické části jsou shromážděny botanické informace o rostlině, o chemických látkách obsažených v plodech a o možném potravinářském využití plodů. V praktické části autorka plynovou chromatografií identifikuje a kvantifikuje některé aromatické sloučeniny plodů tří odrůd angreštu a angreštového kompotu. Text teoretické i praktické části je logicky správně členěn do navazujících kapitol. Literární část přehledně sumarizuje nezbytné výchozí informace ke studovanému tématu. Autorka cituje celkem 77 informačních zdrojů, nicméně původních cizojazyčných prací týkajících se angreštu není mnoho. V odborném textu je zvykem číslovat odkazy na informační zdroje od jedničky plynuje s textem, tzn. na str. 8, na konci kapitolky 2.1.1 Taxonomie by mělo být uvedeno [1, 2, 3, 4, 5], nikoli [17, 21, 26, 32, 42]. Výsledky jednotlivých experimentů jsou pečlivě zpracovány a statisticky ošetřeny. Jsou uvedeny v obsáhlých tabulkách a doplněny informativními grafy. Po formální stránce je práce vcelku na dobré úrovni. Úroveň jazykovou a stylistickou je ještě možno povýšit. Práce splňuje všechny požadavky zadání. Se závěry práce lze souhlasit. Proto doporučuji bakalářskou práci Martiny Rodzíkové k obhajobě a celkově ji hodnotím známkou výborně - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 48989