DUŠÁNEK, V. Bioflavouring nízkoalkoholických piv pomocí studeného chmelení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Václav Dušánek si pro svou bakalářskou práci vybral téma z oblasti vývoje nových postupů v pivovarnictví. Při prvních konzultacích bylo zjevné že student má zkušenosti s pivní technologií což bylo velmi prospěšné během fáze vaření piva v experimentálním pivovaru FCH. Václav Dušánek pracoval samostatně a otestoval možnosti chmelení nízkoalkoholického piva v předem plánovaném rozsahu. Organizoval také senzorické hodnocení vyrobených vzorků. Postupně získaval i zkušenosti s psaním odborného textu a kvalita jeho díla rostla s časem. Cíle práce splnil bez kompromisů. Celkově jsem s výkonem Václava Dušánka spokojen. Hodnotím jeho působení i jeho bakalářskou práci známkou A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená bakalářská práce studenta Václava Dušánka se zabývá vlivem studeného chmelení nízkoalkoholických piv na analytické vlastnosti a senzorický profil piva. Teoretická část přehledně popisuje základní suroviny pro výrobu piva, technologii výroby sladu a technologii výroby piva se sníženým obsahem alkoholu. Stručně jsou popsány instrumentální analytické metody používané k analýze piva. Teoretická část je v dostatečném rozsahu a student prokázal schopnost práce se zahraniční literaturou. V experimentální části se student zabýval výrobou nízkoalkoholického piva za použití kvasinek SafBrew LA-01 od firmy Fermentis, které bylo po 20 dnech studeně chmeleno odrůdami Kazbek, Jazz, Mimosa a Uran. Ve vyrobených pivech bylo metodou HPLC stanoveno množství ethanolu, dále byla stanovena hořkost a metodou GC-MS byly identifikovány a porovnávány těkavé látky. Byl sledován vliv studeného chmelení jednotlivými odrůdami na organoleptické vlastnosti piva. Získané výsledky jsou v práci dostatečně diskutovány, doplněny přehlednými grafy a tabulkami a shrnuty do správného závěru. K formální stránce mám určité výhrady: poněkud nestandartní je zařazení Seznamu obrázků a Seznamu tabulek před 1. kapitolu Úvod; na str. 41 u citace 29 je špatně uvedeno jméno autorky; v grafu na str. 43 názvy odrůd by měly být velkým písmem; latinské názvy se píší kurzívou. Tyto formální nedostatky nesnižují celkovou úroveň předložené diplomové práce. Předloženou bakalářskou práci Václava Dušánka hodnotím celkově stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149065