KACHYŇOVÁ, I. Podnikatelský plán založení stravovacího zařízení v obci Moravský Žižkov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená diplomová práce v podobě vytvoření ekonomicky realizovatelného a životaschopného podnikatelského plánu zpracovaná na velmi dobré úrovni. Otázka č. 1: Je do predikce finančního plánu zahrnut faktor sezónností (výpadky v létě) respektive výkyvům příjmů z podnikání a jakým způsobem jsou tyto výkyvy opatřeny ze strany začínajícího podnikatele v dané oblasti? Otázka č. 2: Počítá plán s dopady "doznívající" pandemické situace s ohledem na možnost částečného nebo zcela nevyužití prostor stravovacího zařízení event. jinými restrikcemi?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Práce je s ohledem na hlavní a stanovené dílčí cíle práce zpracovaná na velmi dobré úrovni. Výsledky analýz podporují záměr na provoz stravovacího zařízení s možností rozvozu v obci Moravský Žižkov a jeho blízkém okolí. Autorka v práci dodržuje a splňuje nastavené cíle v souladu s teoretickou, analytickou a návrhovou části práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autorka práce používá jak standardní analytické metody sběru sekundárních dat pro posouzení podnikatelského prostředí, tak i primární sběr dat prostřednictvím kvalitativního průzkumu u potencionálních zákazníků formou rozhovorů s cílem validace prvotního obchodního modelu. V práci jsou dodrženy postupy řešení a metody, které jsou stanoveny jak v cíli, tak návazně popsány v teoretické části a uplatněny v části praktické.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na velmi dobré úrovni. Velice chválím výstupy validace obchodního modelu nebo prvotní myšlenky. Na druhé straně, trošičku chaotickým je konstrukce hlavní otázky průzkumu a volba techniky sběru dat formou "částečně strukturovaného individuálního hloubkového rozhovoru s otevřenými otázkami". Vývoj průměrných mezd potencionálních zákazníků ztrácí smysl bez jejich komparace ve vazbě na spádovou oblast. Faktor "Míra nezaměstnanosti u potenciálních zaměstnanců" není vhodně uchopen a popsán s ohledem na jeho název (str. 77). Klíčová zjištění z provedených analýz jsou zaneseny do přehledných tabulek a následně podrobeny další analýze a zhodnocení dle zvolené metodiky.
Praktická využitelnost výsledků C Práce je s ohledem pro praxi reálně použitelná pro spuštění podnikání v oboru ve spádové oblasti. Celkový koncept působí trošičku roztříštěně, od pojímání "zdravého životní stylu" založeného na dodávkách kvalitních a čerstvých produktů od místních farmářů vs "dietní produkty" a nabídka snídání vs nabídka svačinek a obědů. S ohledem na výběr formy živnosti, nevidím důvod sestavování výkazů zisků a ztrát, ale spíše vedení daňové evidence a výpočtu základu daně. Vyjímaje toho, že dochází k zaměňování "výdajů/nákladů" a "příjmů/tržeb" (kapitola 3.3.2 a 3.6.3), je plán pro praktické účely zpracován na dobré úrovni.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Práce splňuje formální náležitosti dané směrnicí. Studentka v práci používá adekvátní terminologii na velmi dobré úrovni. Odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice. Výtku mám k formátování obsahu z hlediska délky znění některých kapitol, tabulek (např. str. 35). Autorka v práci taktéž zaměňuje pojetí mikroprostředí a mezo-prostředí v rámci kapitol v důsledku různého pojímání dle autorů (chce to příklon k jednomu pojetí - kapitola 1.3 vs 1.3.2).
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V práci je s citacemi pracováno na velmi dobré úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu, tak i v případě zpracování výsledků dat z provedení vlastního primárního výzkumu.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kaňovská, Lucie

Diplomová práce předkládá návrh podnikatelského plánu začínající společnosti zaměřené na provoz stravovacího zařízení. Autorka v práci prokázala schopnost využít získaných teoretických poznatků v analytické a návrhové části. Práce má logickou a přehlednou strukturu. Návrhová část obsahuje velmi detailně a přehledně zpracovaný podnikatelský plán, který je velmi dobře aplikovatelný. Návrhy vycházejí z velmi dobré znalosti prostředí autorkou. Bister s kvalitní nabídkou sortimentu je stále málo, tak držím palce při jeho rozjezdu. Cíl práce byl naplněn. Práci doporučuji k obhajobě. Otázky k obhajobě: 1. U plánované propagace bistra zmiňujete využití letáku, máte představu o jeho pojetí (krom loga s kačenkou), na co byste se zaměřila a co pro bistro chtěla na něm chtěla zdůraznit? 2. V kap. 3.4.1 zmiňujete vybavení bistra. Máte představu o interiéru bistra, z hlediska vybavení v určitém stylu/duchu a tím i následné celé atmosféry? Jakou atmosféru byste chtěla, aby z něho zákazníci vnímali, a jak se to případně projeví v jeho vybavení a celkovém vzhledu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Stanovený cíl práce byl naplněn na velmi dobré úrovni.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autorka zvolila vzhledem k tématu práce správný postup a adekvátní metody. Možná jen pro kavárnu by bylo vhodnější využití rozšířeného marketingového mixu 7P. Oceňuji kvalitativní výzkum formou rozhovorů u možných cílových skupin plánovaného bistra, který je velmi dobře zpracován.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Diplomantka prokázala dobrou schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich odpovídající závěry.
Praktická využitelnost výsledků B Návrhová část vychází z provedených analýz a je připravena k implementaci. Diplomantka zpracovala všechny důležité podklady a plány pro její podnikatelský plán na otevření bistra.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Práce má logickou a přehlednou strukturu a využívá standardního členění do kapitol. Autorka používá vhodnou terminologii a vyjadřuje se na dobré jazykové úrovni.
Práce s informačními zdroji A Autorka v práci využívá adekvátních informačních zdrojů, které jsou vhodně citovány.
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 132999