CVEČEK, J. Vývoj aktivních doplňků s probiotickou složkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená bakalářská práce byla zaměřena na vývoj a charakterizaci aktivních antimikrobiálních doplňků s probiotickou a fytoncidní složkou. Přípravky byly formulovány tak, aby obsahovaly vhodnou kombinaci probiotik produkujících bakteriociny a laktát, prebiotik a přírodních antimikrobiálních látek rostlinného původu. Kromě stanovení účinků a složení je součástí práce i návrh možného využití výstupů pro potravinářské a kosmetické aplikace a k biokonzervaci neúdržných potravin. Během řešení bakalářské práce student zpracoval přehlednou literární rešerši zaměřenou na aktuální poznatky ohledně probiotik, vybraných prebiotik, rostlinných antimikrobiálních látek a jejich významu pro lidský organismus. V rámci experimentální části student postupně zvládl celou řadu metod od extrakčních technik přes analytické techniky (spektrofotometrie HPLC) až po kultivační techniky mikroorganismů, charakterizaci probiotických kmenů a provedení antimikrobiálních testů. Výsledky experimentů postupně zpracoval na úrovni vyhodnocení i interpretace dat a shrnul do kvalitní bakalářské práce. Výsledky diskutoval ve srovnání s aktuální literaturou. K práci přistupoval student samostatně, zodpovědně, se zápalem, zájmem a snahou rozvíjet téma práce, přičemž pravidelně využíval konzultace. Výsledkem je zdařilá bakalářská práce, jejíž výstupy jsou využitelné zejména jako základ k navazujícím experimentům, ale mají i potenciální praktické uplatnění. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím výslednou známkou A ("výborně").

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dzurická, Lucia

Bakalárska práca Jana Cvečeka sa zaoberá problematikou preskúmania antimikrobiálneho účinku probiotických baktérií samostatne a v kombinácii s prebiotikom a esenciálnym olejom vyšších rastlín. Práca je spracovaná na 70-tich stranách a obsahuje 67 bibliografických zdrojov aktuálnej zahraničnej literatúry, ktoré využíva vo vypracovaní veľmi komplexnej literárnej rešerše. Obsiahla teoretická časť sa venuje popisom baktérií mliečneho kvasenia a ich antimikrobiálnym produktom. Uvádza taktiež podrobný metabolizmus fermentácií a biosyntézy bakteriocínov aj následné možné aplikačné využitie. Experimentálne meranie sa prvotne sústredí na výber vhodného média v závislosti na produkcii biomasy. Následne boli dané kultúry obohatené o prebiotiká a éterické oleje tymianu a oregana v rôznych koncentráciách. Supernatanty daných probiotických baktérii boli charakterizované na obsah celkových proteínov a organických kyselín a ich následný antimikrobiálny účinok. Zaujímavým poznatkom danej práce bolo zistenia výrazného navýšenia antimikrobiálneho účinku vplyvom prebiotika a rastlinných výťažkov na baktérie mliečneho kvasenia. Najlepšie výsledky daných testov boli na záver spracované do atraktívnej aplikačnej formy v podobe enkapsulovaných gélových mikročástic. Jedná sa o komplexnú problematiku s náročným experimentálnym prevedením. Študent zvládal v práci relevantne diskutovať so súčasnou literatúrou o nameraných výsledkoch. Avšak nedostatky prisudzujem práci z hľadiska v niektorých prípadoch obšírnemu spracovaniu teoretickej a experimentálnej časti a časté opakovanie už uvedených skutočností v texte. Mierne nedostatky vidím aj z typografického hľadiska (chyby v krížových odkazoch, chýbajúce odchýlky, nesprávne formátovanie nadpisov, vyskytujúce sa sirôtky…) a občasné preklepy. Predložená bakalárska práca v plnom rozsahu splňuje stanovené ciele a je základom pre ďalší podrobnejší výskum v danej problematike. Vyššie uvedené nedostatky neovplyvňujú kvalitu predloženej bakalárskej práce, prácu z toho dôvodu hodnotím známkou A a dopočujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 157002