ÁRENDÁSOVÁ, V. Mikrobiální produkce lipidických látek s využitím odpadních substrátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Cílem předložené bakalářské práce Veroniky Árendásové byla mikrobiální produkce lipidických látek s využitím odpadních substrátů. Teoretická část práce pojednává o produkci lipidických látek různými kvasinkami a také o konkrétním rodu kvasinky Metschnikowia. Literární rešerše přehledně popisuje danou tématiku s využitím řady odborných publikací. Experimentální část práce se zabývá především využitím různých odpadních substrátů pro dosažení produkce lipidických látek, a dále sledováním růstových charakteristik při dvou teplotních režimech. Práce přinesla zajímavé výsledky, které tvoří kvalitní základ pro navazující experimentální práce. Studentka musela v průběhu řešení bakalářské práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říci, že Veronika Árendásová přistupovala k práci zodpovědně, velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Část získaných výsledků byla prezentována na uskutečněné mezinárodní kvasinkové konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
V předložené bakalářské práci se studentka Veronika Arendasová zabývala Mikrobiální produkcí lipidických látek na odpadních substrátech s využitím kvasinek rodu Metschnikowia. Cílem této práce bylo modifikovat a optimalizovat složení kultivačního média pro vybrané kmeny kvasinek rodu Metschnikowia a prostudovat možnosti využití odpadních substrátů z potravinářského a zemědělského průmyslu. Následně poté získanou kvasinkovou biomasu zanalyzovat a stanovit vybrané lipidické látky. Práce je členěna do 5 kapitol o celkovém rozsahu 53 stran. Teoretická část práce pojednává o základních principech a postupech kultivace mikroorganismů, složení kultivačního média či růstové křivce. V této kapitole dále autorka popisuje obecně kvasinky, jejich význam a poté jednotlivé nutriční a fyzikální požadavky. Popisu kvasinek kmene Metschnikowia a jejich metabolickým produktům věnuje celkem 5 stran. Zde bych v kapitole 2.3.1.2 vytknul autorce poměrně chaotický popis lipidů, jakožto jednoho z metabolických produktů kvasinek. Kde se smísila velmi zajímavá informace o podobném složení kvasinkami produkovaných lipidů s palmovým olejem, s velmi detailním popisem počátku biosyntézy mastných kyselin v buňce kvasinky a požadavky na složení kultivačního média pro zvýšenou produkci výše zmíněných lipidů. Tento detailní popis úvodu biosyntézy mastných kyselin a lipidů bych přesunul spíše do kapitoly 2.5 Lipidy, která se jmenuje shodně jako kapitola 2.3.1.2 což je pro čtenáře mírně zavádějící. Uvítal bych zde spíš grafické zobrazení zmiňované podobnosti s palmovým olejem a její podrobnější popis. Dále se autorka v kapitole 2.4 věnuje popisu použitých odpadních substrátu, kde bohužel detailněji popisuje pouze slámu a další v této práci použité substráty vynechává. Dále bych v teoretické části uvítal kapitolu popisující použité analytické techniky. V této práci autorka využívá řadu literárních zdrojů k popisu problematiky, a to hlavně v kapitole 2.5.4, kde autorka seznamuje čtenáře se současnými výsledky v této problematice. V experimentální práci autorka přehledně popisuje všechny metody a postupy použité v této práci. Ve výsledkové části autorka stručně a přehledně popisuje veškerá naměřená data. V první části autorka popisuje stanovené růstové křivky a množství naprodukované biomasy. Dále zde musím vyzdvihnout velmi kvalitně komentáři i graficky zpracovanou část zabývající se popisem složení mastných kyselin v jednotlivých vzorcích. Z prezentovaných výsledků práce je vidět, že studentka Veronika Arendasová musela zvládnout řadu náročných technik kultivačních i analytických. Dále také řadu časově náročných experimentů v případě stanovování růstových křivek jednotlivých kmenů. Závěrem mohu říci, že i přes některé mé výhrady v teoretické části práce, studentka splnila nadstandardně zadání bakalářské práce a všechny cíle. Práci hodnotím stupněm A, a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 113475