KOPKOVÁ, P. Studium vlivu přídavku kávové sedliny do půdy na růst vybraných rostlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Studentka splnila zadání diplomové práce. Po celou dobu studia se studentka svojí práci maximálně věnovala a využívala konzultací s vedoucím a s konzultantem diplomové práce. Výsledky práce studentka správně zpracovala a odprezentovala v diplomové práci. Kontrola plagiátů v systému theses vykázala shodu s jinými texty 11%, práci lze tedy považovat za originální. Práci studentky Bc. Kopkové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkově známkou A-výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Vzhledem k tomu, že zpracování a likvidace odpadů z potravinářských výrob je zdrojem různých problémů se znečištěním životního prostředí, minimalizace tvorby odpadů, resp. možnosti jejich následného využití, jsou v současné době velmi aktuální téma. Tato diplomová práce se zabývá problematikou využití kávové sedliny, v tomto případě konkrétně jejího využití v zemědělství jako hnojiva pro polní plodiny. Teoretická část vychází z celkem 122 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Věnuje se potravinovému odpadu obecně vč. legislativního rámce, poté konkrétně kávové sedlině a jejímu využití. Další část je věnována zemědělství, vybraným zemědělským plodinám a možnostem hnojení. Je zpracována stručně, ale na vysoké odborné úrovni. Hlavním záměrem práce bylo studium vlivu přídavku kávové sedliny do půdy na růst zemědělských plodin - salátu (Lactuca sativa L.) a kukuřice (Zea Mays). V experimentální části byly připraveny půdní směsi s přídavkem kávové sedliny, po charakterizaci půd byl proveden růstový experiment se zmíněnými plodinami, v jehož průběhu byly zaznamenávány změny jak půdy, tak samotných rostlin. Studentka odvedla velké množství práce; komplexní experiment zahrnoval využití množství různých analytických metod a instrumentálních technik, které studentka musela zvládnout. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, doplněné ilustrativními fotografiemi. Zpracování velkého množství dat z takto rozmanitého experimentu však bylo poněkud nepřehledné, nicméně výsledky jsou velmi podrobně komentovány a diskutovány. Jestli jsem pochopila správně vyvozené závěry, přídavek kávové sedliny do půdy měl na růst uvedených rostlin spíše negativní vliv, což je velmi zajímavé. Práce obsahuje drobné formální chyby, ale je velmi zajímavá a aktuální, na základě provedené kontroly plagiátu byla zjištěna míra podobnosti s jinými pracemi 11 %, lze ji tedy považovat za plně originální. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A |
eVSKP id 155216