KŮS, M. GENIUS THEATRI, České Budějovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Nová českobudějovická scéna je v záměru Martina Kůse výrazným architektonickým konceptem. Rozsáhlé analytické průzkumy nad rámec regionu umožňují autorovi pracovat s prostorově bohatou dominantou místní okružní třídy, aniž by opustil racionální členění vnitřních prostorů a provozů. Záměrnou emotivní teatrálností, vyrůstající z jasného autorského záměru i detailního pochopení komplikovaného organismu divadelních i operních realizací, autor vynáší Genius theatri z hermeticky uzavřené scény do specifické místní situace v kontextu celého města.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Pejpek, Tomáš

Autor vychází z velmi zajímavé a podrobně zpracované analytické části a navazuje i na úspěch v soutěži KOMA Modular 2016 (spolu s Pavel Čučka) na podobné téma. Z těchto podkladů stanovil optimální program pro výstavbu dlouho poptávaného kulturního centra Českých Budějovic: filharmonii, činoherní sál a sál pro dětské divadlo. Návrhem program ověřuje a dokumentuje jeho realizovatelnost ve vybrané lokalitě. Celá diplomová práce vzhledem k objemu zadání a časovému prostoru na zpracování představuje výborný profesionální výkon, bez zřejmých slabin.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Mariánské náměstí v Českých Budějovicích tvoří nedostavěný blok na vnitřním městském okruhu, význam lokality zcela odpovídá umístění regionální kulturní vybavenosti. V exponované části pozemku umísťuje autor kulturní centrum jako přechodovou formu mezi pevnou zástavbou bloku a velkým solitérem - drůzu seskupenou z menších objemů. Drůza má dynamickou kompozici a je obklopena a prostoupena vnějšími rozptylovými plochami. Zástavbu severní části pozemku, navazující na stávající blokovou zástavbu, autor komponuje klidněji. Zcela přehledné je dopravní řešení, které napojuje centrum z jednoho bodu a nekoliduje s významnými dopravními tahy přilehlých tříd. V navržené podobě je centrum kvalitní dominantou městského okruhu, účinek v širších vztazích není dokumentován. Vzhledem k tomu, že řešená lokalita leží přímo na hranici městské památkové rezervace, poněkud chybí zhodnocení návrhu vzhledem k chráněným hodnotám MPR.
Architektonické řešení A Autor člení program utilitárně do 4 objemů, které vzájemně propojuje nejen komunikačně, ale i galerijním prostorem. Pracuje se značnou vnější expresivitou (dynamické, skulpturální formování hmot, materiálová syrovost, promyšlená perforace plášťů). Naproti tomu vnitřní prostorové řešení je přísně racionální, ve veřejné části centra omezené na základní komunikační funkce a jednoduché tvarosloví. Přijmeme-li jako princip, že architektonický účinek interiéru budovy se koncentruje ve třech hlavních sálech a galerii, nelze zvolenému přístupu nic vytknout. Z hlediska kvality použití zvolených architektonických prostředků je návrh velmi dobrý.
Provozní řešení A Provozní řešení přidává ke čtyřem nadzemním objemům, které nesou jednotlivé části programu seskupené kolem 3 sálů a galerie, podzemní 'sokl', ze kterého drůza vyrůstá a obsahuje parkování a zázemí. Dispoziční řešení celku i částí je logické a propracované.
Technicko konstrukční řešení A Konstrukční řešení z monolitického železobetonu se jeví jako standardní, bez principiálních problémů, které by bránily dalšímu rozpracování projektu a realizaci. Jedním z témat k řešení by pravděpodobně byla akustická obálka v oblasti střech.
Formální úroveň A Návrh je prezentován přesvědčivě ve všech svých částech - textové, výkresové, grafice práce i vizualizacích.
Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 100076