BABIŠTOVÁ, L. Profil mastných kyselin sýrů eidamského typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která probíhá ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a zabývá se sledováním senzorické kvality přírodních sýrů eidamského typu, se zaměřením především na chutnost (flavour). Hlavní pozornost je věnována lipidům a mastným kyselinám jako významným prekursorům chuti/aroma sýrů. V rámci této práce bylo analyzováno pět modelových vzorků eidamských sýrů vyrobených s použitím různých mikrobiálních startovacích kultur; konkrétně klasická mezofilní (smetanová) kultura a vybrané kmeny termofilních bakterií Lactobacillus casei a Lactobacillus plantarum. Podstatou bylo posouzení vlivu různých mikrobiálních kultur na obsah volných/vázaných mastných kyselin ve vzorcích. Pro stanovení mastných kyselin byla aplikována izolace lipidů ze vzorků směsí rozpouštědel (diethylether, petrolether), následná esterifikace za použití bortrifluoridu jako katalyzátoru a konečná analýza GC-FID. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci v laboratoři. Metodika je z velké části založená na klasické laboratorní práci, kde prokázala velkou experimentální zručnost, poradila si i s instrumentální technikou, samostatně si připravovala vzorky, správně vyhodnocovala získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, naměřené výsledky představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemanová, Jana

Práce je velmi pěkně a přehledně zpracována, v dostatečném rozsahu. Stanovené cíle jsou splněny. Literární rešerše vychází z 32 zdrojů, kdy v naprosté většině je jedná o monografie. Experimenty jsou logicky řazeny a poskytují relevantní výsledky. Tyto však mohly být odiskutovány i s ohledem na aktuální vědecké poznatky z odborných článků. Z formálního hlediska má práce velmi dobrou úroveň. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou VÝBORNĚ.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115798