ŠUBERTOVÁ, H. Mléko a mléčné výrobky a jejich význam ve výživě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Omelková, Jiřina

-

Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Bakalářská práce se zabývá jednoduchou problematikou základního chemického rozboru mléka a mléčných výrobků. Byla vypracována na základě zkušeností studentky získaných v rámci odborné praxe přímo v mlékárenském provozu a laboratoři. Převážnou část práce tvoří teorie, studentka zde celkem komplexně popisuje danou problematiku, tj. mléko, jeho složení a vlastnosti a možnosti technologického zpracování na různé mléčné výrobky. Na závěr autorka dokonce přímo popisuje daný provoz a konkrétní výrobky. Zajímavé téma přímo z praxe, to jediné lze ocenit, jinak je třeba říci, že úroveň zpracování je nízká a studentka mohla práci věnovat více úsilí. To že je celá práce psaná velmi neformálně a poměrně neobratně by se dalo pochopit, psaní odborného textu je náročné a vyžaduje zkušenosti, to že se zde vyskytuje řada překlepů, formálních a dokonce pravopisných chyb však omluvit nelze. Způsob citace je naprosto nedostačující, není možné uvádět souhrn zdrojů pouze na konci kapitoly (leckde až po několika stránkách), zdroje musí být citovány nejlépe u každého odstavce; navíc je používaná neúsporná forma citace; např. [1], [2], [3], [4], [5] místo [1-5]. V práci je celá řada nesprávných či dokonce nepravdivých tvrzení, např.: str. 11: …mastné kyseliny, mající dlouhý uhlíkatý řetězec, se štěpí na volné mastné kyseliny, monoacylglyceroly, diacylglyceroly a glycerol. str. 12: …organoleptické a senzorické vlastnosti … To je totéž. str. 13: „plyny“ nejsou součástí sušiny mléka. str. 13: Herbicidy, insekticidy atd. bych neoznačovala jako „složky“ mléka. str. 17: … lipasa… je inaktivovaná pasterací a rozkládá se na volné mastné kyseliny … str. 24: …kolonie tvoří dlouhé řetízky koků… str. 25: ...podmáslí je kysaný mléčný výrobek … má nižší tučnost než máslo … str. 25: Jedná se o sýry zrající pod mazem, nikoli „pod mrazem“. str. 26: ...Sýry eidamského typu se vyrábějí s využitím propionové kultury... To není pravda. str. 26: …propionovou kulturu …. tvoří bakterie Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus… To není pravda. který str. 27: CIP není „clinic in place“ ale „Cleaning in Place“ str. 33: Bakterii Lactococcus specialist subsp. cremoris neznám. str. 43: …sladká smetana by měla obsahovat minimálně 20% smetany… str. 49: VMK znamená „volné mastné kyseliny“, nikoli „vyšší mastné kyseliny“. Studentka cituje převážně české knihy, v řadě případů se snaží popisovat své vlastní praktické poznatky, a tomu odpovídá i nízká odborná úroveň práce. Na druhou stranu je z práce patrné, že studentku problematika zajímá a baví, některé části jsou popsány velmi podrobně a je zde patrná snaha poskytnout čtenáři maximum informací. Další připomínky k odborné a formální úrovni práce: Nadpisy první úrovně bych doporučila uvádět na nové stránce. Nadpisy páté úrovně se nečíslují. V některých tabulkách chybí jednotky (např. Tabulka 1,2, 5). Většina používaných zkratek není uvedena v seznamu zkratek. str. 9, 22: Nesprávná citace vyhlášky, je třeba vypsat celý název. str. 23, Obrázek 8: Místo „inkubace“ bych použila spíše termín „fermentace“. str. 24: Co je to „obyčejný jogurt“ ? str. 24: …light jogurty … mají velmi nízký obsah tuku.. To je jaký ? str. 26: V práci jsou používány jednotky neplatné podle SI … 0,25 N roztok, 0,25 normální roztok, bar, °SH … str. 28: Co je to „kulturační metoda“? str. 28: Jak se zjišťuje počet usmrcených bakterií v syrovém mléce ? str. 43: Kapitola by neměla začínat tabulkou. V experimentální části práce jsou uvedeny ukázky výsledků analýz vybraných vzorků v konkrétních provozních podmínkách, předpokládám, že sama studentka naměřila jen část z nich. Způsob vyjádření výsledků je pro odbornou vědeckou práci netradiční, je v souladu se zvyklostmi obvykle aplikovanými ve výrobních podnicích. V rámci stručné diskuse se studentka pokouší posoudit, zda byly při výrobě dodržovány zásady správné výrobní, hygienické a laboratorní praxe. Přes výše uvedené nedostatky, které snižují celkový dojem z práce, lze konstatovat, že zadání bylo splněno a práci lze doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 77133