MORAVEC, Š. Alternativní nápoje probiotického charakteru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

V rámci své závěrečné práce se student Štěpán Moravec věnoval tématu alternativních nápojů probiotického charakteru, konkrétně se jednalo o kávu a čaj s obsahem probiotik. V tomto podání jde o netradiční druhy probiotických nápojů zejména s ohledem na to, že se jedná o nápoje, které jsou připravovány louhováním v horké vodě. Cílem práce byl průkaz přítomnosti deklarovaných probiotických bakterií zejména s důrazem na průkaz jejich životaschopnosti i po přípravě nápoje dle doporučení výrobce. V rámci teoretické části práce student zpracoval problematiku kávy a čaje s obsahem probiotik za využití aktuálních poznatků v dané oblasti, přičemž prokázal schopnost práce s odborným, zejména anglicky psaným textem. Kapitoly práce na sebe navazují a problematika je celkem přehledně zpracována. Z pohledu vedoucího práce bych nedostatky viděla zejména ve využití konzultací, které student nevyužíval v dostatečné míře, což se pak projevilo zejména těsně před odevzdáním práce. Především při vypracování praktické části bych ocenila větší míru koordinace, zejména s ohledem na konzultaci průběžných výsledků a s tím spojené plánovaní dalších experimentů. Domnívám se, že by tak mohl být více využit potenciál tématu a v návaznosti na to by vzrostla i celková úroveň předkládané práce. I přes výše uvedené vypracovaný text splňuje podmínky kladné na závěrečné práce tohoto typu, a student splnil zadání a cíle práce. Praci doporučuji k obhajobě a na základě dílčího hodnocení jednotlivých kritérií, práci klasifikuji stupněm B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Langová, Denisa

Student se v rámci své bakalářské práce věnoval analýze probiotických čajů a kávy. Vypracovaná literární rešerše na zadané téma byla přehledně a dobře vypracována. V práci se však nachází několik nedostatků, ze kterých lze jmenovat zejména překlepy a střídání různých druhů písma. Bylo by vhodné schémata uvádět v jazyce shodném s textem práce. Řada latinských názvů v celém dokumentu nebyla uvedena kurzívou. V kapitole 4.2 není zřejmé, zda byla DNA izolována v triplikátu, nebo byl jeden vzorek pouze spektrofotometricky třikrát změřen. Z Tabulky 3 také není zřejmé, jakým způsobem byla izolována pozitivní kontrola. Od strany 41 nekoresponduje číslování obrázků s odkazy na obrázky v textu. V kapitole Bibliografie se nacházely nedostatky v podobě nekonzistentního citačního stylu a poměrně nízkého počtu citovaných literárních zdrojů. I přes výše uvedené nedostatky student dobře interpretoval výsledky i závěry práce a splnil cíle uvedené v zadání práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149008