KROČIANOVÁ, N. Mikrobiální produkce olejů a jejich aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené bakalářské práce Natálie Kročianové byla mikrobiální produkce olejů a jejich možné aplikace. Teoretická část práce pojednává o kvasinkových producentech významných lipidických látek, jejich využitím a možnostech ovlivnění biotechnologické produkce lipidů pomocí stresových faktorů. Literární rešerše přehledně popisuje danou tématiku s využitím řady odborných publikací. Experimentální část práce se zabývá využitím především nutričního stresu při optimalizaci kultivačních podmínek pro dosažení nejvyšších produkcí sledovaných látek – konkrétně lipidů. Závěr práce byl zakončen velkoobjemovou fermentací vybraného kvasinkového kmene na kultivačním substrátu, který byl ve skríningových experimentech vyhodnocen jako nejperspektivnější. Získané lipidy byly podrobeny analýze tukových charakteristik a z výsledků stanoveny závěry pro možné využití mikrobiálních olejů. Studentka musela v průběhu řešení bakalářské práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a kriticky vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říct, že Natália Kročianová přistupovala k práci zodpovědně, nové metodické postupy si rychle osvojila a dále pracovala s potřebným přehledem. Mohu konstatovat, že s prací studentky jsem byla velmi spokojena. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce Natálie Kročianové je zaměřena na atraktivní oblast biotechnologické produkce olejů kvasinkami. Bakalářská práce je v rozsahu 56 stran a je napsaná velmi přehledně. Členění práce je rozděleno klasicky na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a závěrečnou diskuzi. Teoretická část přehledně shrnuje a popisuje systematiku a význam mikroorganismů. Dále autorka podrobně popisuje použité kmeny kvasinek rodu Metschnikowia, strukturu, chemické složení kvasinek. Poslední část teoretické části je věnována lipidům a jejich dělení, se zaměřením na tzv. „single cell oils“ a jejich produkci kvasinkami. V experimentální části práce studentka přesně popisuje použité kultivační techniky kvasinek, složení kultivačních technik, fermentorové kultivace a použité analytické metody využité pro zpracování získané biomasy. Výsledková část je shrnuta do 14 stran. Výsledky jsou komentovány poměrně přehledně. V závěru poté studentka shrnuje přehledně získané výsledky v rámci experimentální části práce. V práci je využito celkem 41 literárních zdrojů, které jsou správně citovány v textu, zdroje jsou primárně zahraniční a z větší části prvoautorská díla. K této práci mám několik připomínek. V rámci práce se objevuje menší množství stylistických chyb a překlepů. Dochází k přelévání textu přes stránky (Kapitola 2.6.1 má dva řádky na jedné straně a zbytek pokračuje na další straně, str. 17-18, 19-20, atd.). V tabulce 5 jsou uvedeny poměrně matoucí údaje pro složení optimálního média, kde složení odpovídá navážce na 1000 ml, ale v tabulce je uvedeno 200 ml. Zmíněné nedostatky však nesnižují celkovou kvalitu práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem konstatuji, že studentka Natália Kročianová splnila zadané cíle práce, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148942