DLAPALOVÁ, K. Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Cílem této bakalářské práci bylo zjistit, jak se budou měnit vybrané chemické parametry kvasícího moštu při použití komerční a autochtonní startovací kultury kvasinek. Studentka pracovala na zadaném tématu vcelku aktivně a samostatně a to jak na teoretické přípravě, tak i v laboratoři. Na základě hodnocení jednotlivých parametrů, doporučuji práci k obhajobě a celkově hodnotím velmi dobře/B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Bakalářská práce Kristýny Dlapalové porovnává 4 vybrané chemické parametry vín kvašených komerčními a autochtonními kvasinkami. Text práce je logicky členěn, jednotlivé kapitoly na sebe plynule navazují. Teoretická část obsahuje potřebné informace nezbytné pro zadaný úkol. Autorka přijatelným způsobem zpracovala použité informační zdroje, avšak citace neuvedla vždy správnou formou dle příslušné normy. Výsledky experimentů jsou zpracovány do ilustrativních grafů, číselné podklady pro grafy jsou uvedeny v příloze. K lepší čitelnosti a přehlednosti uvedených grafů by zcela jistě přispělo, kdyby se autorka v celé práci držela jednotného barevného označení posuzovaných kvasinek: - V grafech kap.3.1 a 3.2 je komerční kvasinka značena modrou barvou a autochtonní červenou, v grafech kapitol 3.3 a 3.4 je komerční kvasinka značena červeně a autochtonní modře. Získané výsledky jsou diskutovány minimálně. Bylo by možné je srovnat s literaturou? Po stránce stylistické je text bakalářské práce velmi dobře napsán. Avšak celkovou jazykovou úroveň poněkud kazí gramatické chyby: - např. str.7, 3. odstavec shora anglikanismus Česká Republika str.25, 5. řádek shora "Ihned po přidání kvasinky se kyseliny tvořili, ale...." K formální stránce práce mám jen 2 drobné připomínky. Doporučuji příště nečíslovat samostatně kapitolky, které mají pouze 3 řádky: - např. str.13, kapitola 1.4.5 a str. 16, kapitola 1.6.4. Jednotky číselných hodnot by se měly uvádět ve tvaru s horním indexem [g.l-1], nikoli s lomítkem [g/l]. Závěry práce vycházejí ze získaných dat a jsou formulovány správně. Také zadání práce bylo splněno beze zbytku. Na základě výše uvedeného doporučuji předloženou bakalářskou práci k obhajobě a celkově ji hodnotím známkou VELMI DOBŘE - B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 65320