TOMÍŠEK, M. Využití DNA analýzy při testování autenticity masných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Student přistupoval k řešení úkolů iniciativně. Jak teoretickou tak praktickou část práce vypracovával se snahou o co největší kvalitu. V salámu Paprikáč prokázal přítomnost jak bakteriální tak rostlinné DNA. Požadavky zadání splnil ve výborné kvalitě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Úvod a teoretická část bakalářské práce shrnuje poznatky o autenticitě masných výrobků a metodách používaných při jejich identifikaci. Experimentální část bakalářské práce byla zaměřena na identifikaci rostlinné a bakteriální DNA v salámu Paprikáč. Ve výrobku byla prokázána bakteriální DNA - salám obsahoval startovací kulturu mikroorganismů deklarovanou výrobcem. Dále salám Paprikáč obsahoval papriku jako koření deklarované výrobcem. Rostlinná DNA, která byla izolována ze salámu Paprikáč a z mleté papriky byla zřejmě degradována. K amplifikaci DNA byly použíty primery, které amplifikují kratší produkty PCR (220 bp). Získané výsledky jsou originální. Student při řešení zvládl řadu náročných experimentálních metod. Požadavky zadání byly splněny.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 108151