TOMÍŠEK, M. Využití DNA analýzy při testování autenticity masných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Student přistupoval k řešení úkolů iniciativně. Jak teoretickou tak praktickou část práce vypracovával se snahou o co největší kvalitu. V salámu Paprikáč prokázal přítomnost jak bakteriální tak rostlinné DNA. Požadavky zadání splnil ve výborné kvalitě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Úvod a teoretická část bakalářské práce shrnuje poznatky o autenticitě masných výrobků a metodách používaných při jejich identifikaci. Experimentální část bakalářské práce byla zaměřena na identifikaci rostlinné a bakteriální DNA v salámu Paprikáč. Ve výrobku byla prokázána bakteriální DNA - salám obsahoval startovací kulturu mikroorganismů deklarovanou výrobcem. Dále salám Paprikáč obsahoval papriku jako koření deklarované výrobcem. Rostlinná DNA, která byla izolována ze salámu Paprikáč a z mleté papriky byla zřejmě degradována. K amplifikaci DNA byly použíty primery, které amplifikují kratší produkty PCR (220 bp). Získané výsledky jsou originální. Student při řešení zvládl řadu náročných experimentálních metod. Požadavky zadání byly splněny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108151