KOMÁREK, Š. Studium extrakce biologicky aktivních látek do tukového základu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Student Bc. Šimon Komárek zpracoval svou diplomovou práci na téma "Studium extrakce biologicky aktivních látek do tukového základu". Tato problematika vyplynula ze spolupráce s průmyslovým partnerem, a umožnila tak studentovi kontakt s praxí. Diplomant projevil o zadanou problematiku značný zájem. Po celou dobu ke své práci přistupoval mimořádně aktivně a svědomitě; značná část experimentů je výsledkem jeho vlastní invence. Své poznatky pravidelně konzultoval. Odváděl kvalitní práci jak při studiu odborné literatury, tak při práci v laboratoři. Diplomovou práci Bc. Šimona Komárka doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit známkou výborně - A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce se zabývá problematikou extrakce biologicky aktivních látek z kostivalu lékařského. Teoretická část vychází z celkem 111 kvalitních literárních zdrojů, většinou časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována přehledně, čtivě a zajímavě, prakticky bez překlepů a formálních chyb. Podává ucelený přehled dané problematiky a tvoří dobrý podklad pro experimentální část. Podstatou experimentální části byla příprava macerátu kostivalu v různých tukových základech, hotové maceráty byly podrobeny charakterizaci z hlediska tukových charakteristik a obsahu vybraných biologicky aktivních látek (fytosteroly, karotenoidy, tokoferoly, celkový obsah fenolických sloučenin a antioxidační aktivita). Pro jednotlivá stanovení byly použity klasické metody, zavedené na ÚCHPBT. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. K vypracování mám několik drobných připomínek: Jsou používány jednotky neplatné podle SI … mg/g, mmol/kg, ml/min .. Použití zkratek/značek v obrázcích/tabulkách musí být vysvětleno v legendě. Na druhou stranu je třeba ocenit využití řady manuálních metod i instrumentálních technik, které student musel zvládnout. Škoda, že výsledky nebyly lépe statisticky zpracovány – statistická významnost zjištěných rozdílů apod. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Celá práce je zajímavá a přes uvedené drobné nedostatky po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci; oceňuji její spojení s praxí a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 123980