KLATOVÁ, K. Základní chemická charakteristka šťáv vybraných odrůd červené srstky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Bakalářská práce posluchačky Kamily Klatové byla zadána v návaznosti na projekt NAZV č. QI111A141 „Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů“. Náplní této práce bylo stanovení vybraných chemických a fyzikálních vlastností šťáv a plodů 8 odrůd červeného angreštu (Ribes uva-crispa). V teoretické části práce studentka shrnula informace celkem ze 22 literárních zdrojů. Cizojazyčná odborná literatura však tvořila jen zlomek uvedeného množství. To poněkud snižuje vypovídací hodnotu tohoto přehledně sepsaného textu. V práci s informačními zdroji a ve tvorbě odborného textu má autorka ještě určité mezery. Na jejich odstranění by se měla v budoucnu soustředit. Experimentální část této práce byla postavena na manuálních laboratorních metodách. Posluchačka si všechny rychle a bezchybně osvojila. Ke všem zadaným úkolům přistupovala aktivně, pracovala samostatně a pečlivě. Racionálně si plánovala jednotlivé série experimentů. Stanovená data průběžně zpracovávala a vyhodnocovala s využitím nezbytného minima statistických postupů. Na její osobě si cením odpovědnosti a otevřenosti a pracovitosti. Na základě uvedených skutečností doporučuji předloženou bakalářskou práci posluchačky Kamily Klatové k obhajobě s hodnocením VELMI DOBŘE - B.
Bakalářská práce je součástí projektu MZe „Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů“ realizovaného v rámci spolupráce s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy s.r.o. Účelem projektu je podpora pěstování nově vyšlechtěných odrůd angreštu. Tato práce se konkrétně zabývá stanovením vybraných chemických parametrů (obsah celkové a rozpustné sušiny, aktivní a titrační kyselost, formolové číslo a obsah redukujících sacharidů) v angreštu. Teoretická část práce je psaná stručně, nicméně podává základní přehled informací nutných pro experimentální práci. Popis chemického složení plodů je podán poměrně obecně a nebylo by na škodu se více zaměřit konkrétně na angrešt. Citovány jsou většinou české knihy, skripta a internetové zdroje, následkem čehož je odborná úroveň práce poněkud nižší. Občasný výskyt překlepů je na přijatelné úrovni. Podstatou experimentální části práce bylo stanovení uvedených parametrů v reálných vzorcích osmi vybraných červenoplodých odrůd angreštu. Výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, diskuse je velmi stručná. Nicméně zadání práce bylo splněno a práci lze doporučit k obhajobě. Dotazy a formální připomínky: Práce by měla být podle požadavků VUT tištěna po obou stranách. Způsob statistického zpracování výsledků se uvádí souhrnně v kapitole Materiál a metody, nikoli jednotlivě v kapitolách ve výsledcích. str. 21: Proč zrovna pH 8,1 ? str. 21: Nejsem si jistá, jestli je správné tvrzení ….. formolové číslo udává celkový obsah aminokyselin ve vzorku….. str. 30 Tabulka 6: Jak to že všechny směrodatné odchylky jsou nulové ?
eVSKP id 82241