MĚŘÍNSKÁ, R. Analýza flavonoidů v pivu metodou LC-MS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Studentka přistupovala k řešení všech dílčích úkolů diplomové práce zodpovědně a s dostatečnou mírou samostatnosti. V rámci experimentálně náročné práce zvládla řadu technik od extrakčních a spektrofotometrických analýz až po komplikovanou instrumentální techniku LC/MS. Při řešení experimentální části práce prokázala diplomantka schopnost samostatného řešení zadaných problémů včetně hodnocení výsledků a interpretace dat. Projevovala rovněž značnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Výsledky a optimalizované metody získané v průběhu řešení diplomové práce představují cenný přínos pro výstupy a další práce v rámci projektu 2B08057 programu NPVII MŠMT, z jehož prostředků byla práce podpořena. Dílčí výsledky byly nebo jsou přijaty k prezentaci jako součást několika sdělení na mezinárodních i národních konferencích. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Předložená diplomová práce Bc. Radany Měřínské je zaměřena na analýzu polyfenolů (především flavonoidů) a jejich možnost využití k určení autenticity českého piva ve srovnání se zahraničnými produkty. Diplomová práce je zpracována na 116 stranách se standardním členěním kapitol, vyznačuje se vysokou stylistickou úrovní. Přehledná teoretická část je doplněna přesným popisem metod v experimentální části následované zajímavými výsledky. Ve výsledkové části odceňuji především logický komentář a rozsáhlou diskusi výstupů práce s odbornou literaturou. Důležitou součástí práce jsou rovněž přesně formulované závěry. Z formálního hlediska bych měla jen několik připomínek: - Diplomantka neuhlídala pořadí citací - např. str. 10 kap. 2.1. - Str. 51, 54, 56 … opakování názvu tabulky nebo grafu v textu je nežádoucí, stačí odkaz na číslo daného obrázku, grafu, schématu apod. - Str. 62, 63 - špatné odsazení textu Dotazy k obhajobě práce: 1) Vysvětlete pojem "gushing" piva. 2) Str. 89 - porovnáváte výsledky dosažené měřením s PDA detetkcí a MS detekcí. Závěrem je, že výsledky z PDA detektoru jsou vyšší. Analyzátor iontová past je předurčen k identifikaci sloučenin ve směsi. Zvlášť pak v režimu full scan je kvantifikace obtížná vlivem značného pozadí. Nezkoušela jste využít také SIM mod měření, tedy selektovat charakteristické čáry m/z pro danou sloučeninu ve standardu i vzorku a teprve potom kvantifikovat? 3) Co míníte pojmem "chromatografická" detekce - kap. 5.6.2., str. 95 Tato kvalitní diplomová práce bude významným stavebním kamenem při dalším studiu flavonoidů v potravinářských matricích. Diplomantka prokázala schopnost samostatně zpracovat rozsáhlou studii a prakticky zvládnout značné množství laboratorních metod. Vzhledem k těmto skutečnost doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 24729