ÁRENDÁSOVÁ, V. Využití hmyzí mouky pro potravinářské a krmní účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené diplomové práce Bc. Veroniky Árendásové bylo využití hmyzí mouky z Potemníka moučného pro potravinářské a krmní účely. Téma bylo vybráno díky zvyšujícímu se zájmu o hmyz jako potravině budoucnosti. Studentka zpracovala přehlednou rešerši na dané téma s využitím velké řady odborných publikací. V rámci experimentální části práce byla provedena širší nutriční charakterizace hmyzí moučky. Byla využita řada analytických metod a instrumentálních technik. Ze získaných výsledků byly vyhodnoceny možnosti dalšího použití jak v krmivářství, tak v potravinářství. Byla navržena optimální krmní směs pro ryby, konkrétně Pstruha duhového. Z potravinářského hlediska byla moučka otestována jako přídavek do pekárenského výrobku – muffiny a senzoricky ohodnocena. Studentka přistupovala k řešení práce zodpovědně a se zájmem o danou problematiku. Aktivně využívala konzultace, po kterých byla schopna pracovat zcela samostatně. Zvládla množství analytických metod a postupů. Prokázala aktivní přístup k vyhodnocení výsledků, interpretaci získaných dat a jejich diskuzi. Všechny cíle zadání diplomové práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím předkládanou práci stupněm výborně (A) a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemanová, Jana

Studentka předkládá poměrně rozsáhlou diplomovou práci. Oceněníhodná je zejména kvalitně zpracovaná literární rešerše, která se opírá o 93 literárních zdrojů. Na druhou stranu by bylo třeba důsledněji diskutovat studovanou problematiku směrem k oblasti výživy člověka, jak je součástí zadání. U reálných vzorků by bylo vhodné uvést pro úplnost i ostatní suroviny (resp. základní složení). Celkově je však práce zpracována velice kvalitně. Z formálního hlediska obsahuje určité mírné nedostatky, je třeba dodržovat jednotky SI či zásady statistického zpracování. Ještě formální poznámka k názvu práce - korektní termín je "krmné účely". Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131499