ČERVINKOVÁ, Z. Návrh receptury potravinového doplňku na bázi bioaktivních látek izolovaných z plodů trnky obecné (Prunus spinosa) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
V diplomovej práci s názvom „Návrh receptury potravinového doplňku na bázi bioaktivních látek izolovaných z plodů trnky obecné (Prunus spinosa)“ sa študentka Bc. Zuzana Červinková zaoberala využitím aktívnych látok prítomných v plodoch trnky obecnej vo forme potravinových doplnkoch (kapsle) a želatínových bonbónoch. Študentka preukázala schopnosť naštudovať si danú problematiku, existujúcu literatúru, dostupné metodiky práce, načrtnúť hypotézu práce a očakávané výsledky práce, tak, že ešte pred začatím experimentálnej práce svoju predstavu o práci bola schopná zobraziť v obrázkovom abstrakte. Oceňujem jej pracovitosť, zručnosť, vedomosti a zaujatie prácou tak v teoretickej ako aj v experimentálnej časti. Študentka splnila všetky zadané termíny kontroly práce a aktívne využila ponúknuté konzultácie, pričom preukázala samostatnosť v plánovaní práce, samotnej realizácii ako aj vyhodnocovaní výsledkov a diskusii. Tiež oceňujem jej schopnosť pracovať v tíme. Všetky zadané ciele v diplomovej práci boli splnené v plnom rozsahu. Diplomovú prácu hodnotím známkou výborne (A) a odporúčam k obhajobe.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce studentky Zuzany Červinkové se týká problematiky přípravy doplňků stravy na bázi bioaktivních látek izolovaných z plodů trnky obecné. Teoretická část práce je věnována literární rešerši zabývající se chemickým složením a biologickými účinky plodů trnky obecné, vlivy různých způsobů zpracování plodů z hlediska kvality, legislativou zabývající se doplňky stravy a cukrovinkami, a na závěr senzorickému hodnocení. Celkově je tato část logicky řazena a pěkně napsána. Drobnou výtku bych měla ohledně nedodržování jednotnosti použitých pojmů, konkrétně např. cukrovka/diabetes mellitus nebo vláknité houby/plísně, doporučila bych používat pouze jeden z pojmů. V experimentální části se studentka zabývala nalezením vhodného způsobu uchování plodů s ohledem na obsah vybraných bioaktivních látek a následným použitím extraktu z plodů trnky obecné do zvolených forem doplňků stravy. V této části bylo provedeno poměrně rozsáhlé množství použitých metod a experimentů pro vyvození závěrů. Výsledky práce jsou logicky uspořádané a řádně okomentované. K této části bych měla výhradu k formátu čísel na straně 62 (kapitola 4.3.1), kde chybí mezery mezi čísly a znaménkem ±. Tato chyba se vyskytuje v textu i tabulce 28. Dále pak bych se přiklonila k použití českých výrazů v případě statistických pojmů na straně 73, kde studentka použila slova „p-value“ a „mean ranky“. Ačkoliv se používají i původní anglické výrazy, volila bych raději české ekvivalenty, a to p-hodnota a průměrné pořadí. Dále bych doporučila v případě grafů mít zřetelně vyznačené osy, nejlépe černou barvou. V předložené práci se prakticky nevyskytují pravopisné chyby a je zde pouze minimum překlepů. Uvedené výhrady a připomínky jsou spíše formálního charakteru a nesnižují celkovou úroveň předložené diplomové práce. Tato práce splňuje předepsaný rozsah a studentka použila více jak dostatečného množství literárních odkazů. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 147624