MAREČKOVÁ, K. Vliv přípravků proti Varroa destructor na včelstvo a životní prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Čáslavský, Josef

Bakalářská práce se zabývá problematikou potenciálního vlivu přípravků na ošetření včelstev proti varroáze. V první části se práce zaměřuje na problematiku výskytu roztoče Varroa od jeho objevení až po současnost a popisuje jeho postupné rozšíření prakticky po celém světě (s výjimkou Austrálie). V navazující části jsou pak popsány metody boje proti tomuto roztoči a postupy ošetření včelstev, kde jsou zhodnoceny jak postupy používané v ČR, tak i v zahraničí. Současně jsou hodnocena i potenciální environmentální rizika způsobená účinnými látkami těchto přípravků. Při celkovém hodnocení bakalářky Katečiny Marečkové je třeba pochválit její aktivitu nejen při zpracování bakalářské práce jako takové, ale i předtím, neboť i téma této práce vyšlo z její iniciativy. Práce je sestavena logicky, obsahuje řadu zajímavých informací a data týkající se používání prostředků proti varroáze jsou logicky uspořádána. Jediným mírně problematickým aspektem byl souboj autorky bakalářské práce se záludnostmi jazyka českého, zejména v oblasti kladení čárek ve větě, ale občas i poněkud neobratnějších formulací. S přihlédnutím k výše uvedeným skutečnostem předloženou bakalářskou práci k obhajobě doporučuji a hodnotím stupněm A (výborně). Bakalářská práce se zabývá problematikou potenciálního vlivu přípravků na ošetření včelstev proti varroáze. V první části se práce zaměřuje na problematiku výskytu roztoče Varroa od jeho objevení až po současnost a popisuje jeho postupné rozšíření prakticky po celém světě (s výjimkou Austrálie). V navazující části jsou pak popsány metody boje proti tomuto roztoči a postupy ošetření včelstev, kde jsou zhodnoceny jak postupy používané v ČR, tak i v zahraničí. Současně jsou hodnocena i potenciální environmentální rizika způsobená účinnými látkami těchto přípravků. Při celkovém hodnocení bakalářky Katečiny Marečkové je třeba pochválit její aktivitu nejen při zpracování bakalářské práce jako takové, ale i předtím, neboť i téma této práce vyšlo z její iniciativy. Práce je sestavena logicky, obsahuje řadu zajímavých informací a data týkající se používání prostředků proti varroáze jsou logicky uspořádána. Jediným mírně problematickým aspektem byl souboj autorky bakalářské práce se záludnostmi jazyka českého, zejména v oblasti kladení čárek ve větě, ale občas i poněkud neobratnějších formulací. S přihlédnutím k výše uvedeným skutečnostem předloženou bakalářskou práci k obhajobě doporučuji a hodnotím stupněm A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená bakalářská práce byla teoretického charakteru a byla zaměřená na environmentální dopady používání přípravků na ochranu včelstev proti varroáze. Řešená problematika byla vysoce aktuální, protože roztoč včelí likviduje každoročně velké množství včelstev a proto je nezbytné přípravky doporučené Krajskou veterinární správou aplikovat v plném rozsahu. Práce je sepsána celkem na 35 stranách textu včetně příloh a autorka použila při jejím zpracování celkem 29 literárních odkazů. Práce je po stylistické stránce napsaná pěknou češtinou, pouze ve 4 případech nebyly dobře použity čárky ve větách; text je bohatě doplněn obrázky, grafy, schématy a chemickými vzorci. Bohužel se v textu vyskytla řada překlepů a nepřesností. str. 7 - latinské názvy čeledí a podčeledí se píší kurzívou str. 10 - správně patří ..se vyvíjí imago, ne vy vyvíjí str. 11 - nepůsobí pěkně, když u legendy pod obrázkem je číslo na konci jednoho řádku a text pokračuje na dalším řádku str. 14 - V kapitole 5 označené Monitoring v ČR by měly být uvedeny údaje z ČR, nikoliv jakje tomu ve Vašem případě, kdy nejprve uvádíte Havaj, Ameriku, Austrálie, Nový Zéland a teprve potom ČR; v nadpise by bylo lépe uvést v ČR a ve světě str. 16 - text odpovídá 0 - 20 samiček by bylo lepší napsat odpovídá počtu 0 - 20 samiček str. 18 - věta Byla prokázána po ošetření…; z textu nevyplývá, co bylo prokázáno str. 19 - je mylně uvedeno: cela operce místo celá operace, stadia místo stádia; místo se docílí ke snížení roztočů by mělo být se docílí snížení roztočů str. 23 - u obrázku 21 není uvedena citace, patrně by mělo být 22 nebo 23 str. 26 - věta začíná 2x po sobě slůvkem tato; nepůsobí to dobře …v textu " s kyselinou šťavelovou (kapací nebo sprejovací metoda) v bezplodých včelstev v listopadu" napsat místo v bezplodých u bezplodých … v textu stačilo napsat ve Švýcarsku je 0,8 mg thymol/kg; dvojtečka je zbytečná a ještě špatně napsaná u rozpětí 1,7 - 3,2 chybí -1 str. 27 - v závěru bych očekávala konkrétně uvést dopad na ŽP. Prosím uvést konkrétní názor při vlastní obhajobě str. 28 - 30; kapitola Použitá literatura Při citování literatury, kdy je na konci věty číslo v hranaté závorce, uvádět tečku až za hranatou závorkou; špatně psané dvojtečky, ty je nutno psát hned za slovem a teprve potom dát mezeru; špatně citované odkazy 9, 16, 17, kde přebývají interpunkční znaménka a hýří se tam mezerami; příbalové letáky nejsou literární zdroj. Přestože je překlepů a nepřesností v textu více, nesnižují tyto odbornou úroveň práce; autorka bakalářské práce splnila požadavky na tento druh závěrečných prací určené vedením FCH VUT v Brně; proto předloženou práci hodnotím vysoce kladně, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím ji stupněm "A" výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 16642