PAVLIŠTÍKOVÁ, N. Vývoj cereálních výrobků pro zvláštní výživu s přídavkem luštěnin, řas a kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Studentka Bc. N. Pavlištíková navazovala při řešení diplomové práce na téma bakalářské práce, které podstatně rozšířila a aktualizovala. Práce byla zaměřena na vývoj bezlepkových cereálních výrobků s přídavkem vybraných komplexních přírodních extraktů z řas a kvasinek. Studentka zcela splnila podmínky zadání a zpracovala originální a kvalitní diplomovou práci. V rámci řešení diplomové práce studentka zcela zpracovala podrobnou a zdařilou literární rešerši podloženou dostupnými aktuálními literárními zdroji. Řešení práce pak vyžadovalo vysokou míru samostatnosti, laboratorní zručnost a pečlivost, a současně osvojení řady časově i technicky náročných metod. Studentka zvládla technologii přípravy cereálních směsí a přírodních extraktů a jejich charakterizaci pomocí instrumentálních a enzymových metod, dále metody kultivace mikrobiálních i humánních buněk, testy antimikrobiální aktivity a posouzení bezpečnosti produktů pomocí testů cytotoxicity. Závěrem navrhla a charakterizovala směsné cereální produkty z vybrané bezlepkové cereálie, luštěniny a s přídavkem řas a kvasinek. Navržené kombinace jsou vhodné pro obohacení bezlepkových výrobků proteiny, antioxidanty a dalšími biologicky aktivními látkami. Studentka zpracovala zadané téma do velmi zdařilé diplomové práce s plánovaným publikačním výstupem a případným aplikačním potenciálem oblasti vývoje potravin pro zvláštní výživu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji předloženou diplomovou práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou A ("výborně").

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Diplomová práce Bc. Nely Pavlištíkové se zabývá vývojem cereálních výrobků pro zvláštní výživu s přídavkem luštěnin, řas a kvasinek. Diplomová práce v rozsahu 91 stran včetně příloh je napsána přehledně a s pečlivou úpravou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, cíle, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. V teoretické části se autorka věnuje bezlepkovým cereáliím, luštěninám, řasám a kvasinkám a jejich chemickému složení. Krátce jsou také zmíněny možnosti obohacování cereálních výrobků a bezpečnost látek přidávaných do potravin. V závěru teoretické části studentka stručně popisuje použité analytické metody. Tato část je přehledně zpracovaná, shrnuje nejvýznamnější současné poznatky o studované problematice a je doplněna řadou aktuálních literárních údajů a názorných obrázků. Experimentální část obsahuje podrobné postupy analýz nutričních složek (sacharidů, bílkovin, mastných kyselin a lipidů) a bioaktivních látek (celkových polyfenolů, flavonoidů, antioxidační aktivity a beta glukanů) v pohance, merlíku quinoa, v bezlepkových ovesných vločkách, v hrachu, červené čočce a v černé čočce (Beluga) a stanovení beta glukanů a lepku v cereáliích. Dále jsou popsány optimalizace přípravy extraktů z řas rodů Dulse, Chlorella a Spirulina a z kvasinek Saccharomyces cerevisiae a sušeného pekařského droždí ve kterých byly kromě uvedených analýz také provedeny antimikrobiální testy a testy cytotoxicity. Na základě analýz byly připraveny směsné cereální kaše, které byly obohaceny o vybranou luštěninu a extrakty z řas a kvasinek. Výsledky jsou zpracovány přehledně v grafech a jsou podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Jednotlivé experimenty na sebe logicky navazují, získané výsledky jsou vhodně interpretovány i diskutovány. Závěry diplomové práce jsou formulovány jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Práce obsahuje celkem 66 citací, velká část představuje původní práce v zahraničních časopisech a využívány jsou rovněž internetové zdroje. Předloženou diplomovou práci Bc. Nely Pavlištíkové hodnotím celkově stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156957