UTÍKALOVÁ, K. Produkce a možnosti aplikace antimikrobiálních látek produkovaných probiotickými bakteriemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce se zabývá produkcí antimikrobiálních látek vybraných bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus, Pediococcus a Bifidobacterium, u kterých byla na základě provedené rešerše předpokládána produkce bakteriocinů. Získané antimikrobiální preparáty byly otestovány na několika různých mikroorganismech pomocí difúzní metody, diluční metody a testu viability buněk pomocí resazurinu. Izoláty byly ověřeny i z hlediska praktického použití při sterilizaci speciálních polymerních potravinářských obalů. Experimentální část práce zahrnovala řadu metod od kultivačních technik přes instrumentální metody (HPLC), analýzu antimikrobiálního účinku až po testování výsledného produktu. Studentka projevovala po celou dobu řešení práce zájem o řešené téma, zpracovala rozsáhlou a kvalitní litertární rešerši a pravidelně využívala konzultace. V laboratoři projevila adekvátní samostatnost, zručnost a schopnost vyhodnocení výsledků. Výsledkem je kvalitní bakalářská práce s potenciálním praktickým výstupem. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dzurická, Lucia

Bakalárska práca Kristíny Utíkalovej sa zaoberá problematikou produkcie antimikrobiálnych látok baktériami mliečneho kvasenia a následným testovaním antimikrobiálneho účinku daných produktov s cieľom využitia účinku izolátov daných probiotických baktérii ako konzervačné látky. Práca je spracovaná na 65 stranách a pracuje s 82 zdrojmi aktuálnej prevažne zahraničnej literatúry, ktoré využívala vo vypracovaní veľmi komplexnej a prehľadnej literárnej rešerše. Obsiahla teoretická časť sa venuje popisom baktérií mliečneho kvasenia a ich antimikrobiálnym produktom a to prevažne bakteriocínom. Uvádza klasifikáciu bakteriocínov, ich syntézu, mechanizmus účinku aj následné možné potravinárske a medicínske aplikácie. Experimentálne meranie sa prvotne sústredilo na kultiváciu vybraných baktérií mliečneho kvasenia, u ktorých sa predpokladá produkcia bakteriocínov. Bezbunečné supernatanty daných probiotických baktérií boli následne charakterizovaná na obsah proteínov a organických kyselín a ich následný antimikrobiálny účinok. Jedná sa o komplexnú problematiku s náročným experimentálnym prevedením. Avšak v práci študentka nezvládla vždy relevantne diskutovať o nameraných výsledkoch. A voľba daných metodických postupov nie je v diskusii v niektorých prípadoch adekvátne okomentovaná. Najväčším nedostatkom v práci je nečitateľnosť výsledných grafov a to hlavne na strane 43. Drobné nedostatky som zaznamenala aj z formálneho hľadiska. Predložená bakalárska práca splňuje vytýčené body zadania a prácu odporúčam k obhajobe a hodnotím známkou „B“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Úroveň jazykového zpracování A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149203