BECKOVÁ, E. Srovnání obsahu anthokyanových barviv ve vybraných odrůdách bezu černého a vinných hroznů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Diplomantka Eliška Becková pokračovala v tematice stanovení anthokyanových barviv. Analyzovala obsah těchto barviv v plodech různých odrůd bezu černého a ve vybraných odrůdách modrých hroznů. Tato problematika je součástí řešení dvou projektů, na kterých se ústav chemie potravin a biotechnologií podílí. Posluchačka pracovala na zadaných úkolech svědomitě po celou vymezenou dobu. Množství vzorků, určených k analýzám základními analytickými laboratorními postupy, zpracovávala zručně a rychle. Při práci s přístroji působila zpočátku poněkud nejistě a málo samostatně. Nicméně všechny úkoly splnila vždy včas. K řešení problematiky diplomové práce i k řešení technických potíží, které se v průběhu práce vyskytly, přispěla nejednou dobrým nápadem a zjednodušující ideou. Rezervy vidím ještě ve zpracovávání cizojazyčné literatury. V budoucnu by autorka měla také posílit vyjadřovací a jazykovou stránkou svých odborných textů. Předloženou diplomovou práci posluchačky Elišky Beckové hodnotím jako zdařilou a přínosnou pro řešení grantových úkolů. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena problematiku stanovení anthokyanových barviv ve vzorcích bezu černého (Sambucus nigra L.) a modrých odrůd vinných hroznů (Vitis vinifera L.) metodou HPLC a pH-diferenciální metodou. Celkem bylo analyzováno 15 šlechtěných odrůd bezu černého a 17 odrůd vinné révy. Jednotlivé odrůdy byly následně porovnány z hlediska obsahu vybraných anthokyanových barviv. Teoretická část práce je zpracovaná poměrně velmi dobře, její kvalitu však mírně snižují překlepy a drobné formální chyby, které se zde objevují. Byla provedena kvalitní rešerše, o čemž svědčí množství citovaných zdrojů, poznatky převzaté z literatury vyplňují rámec zadání práce. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány a přehledně prezentovány formou tabulek a grafů. Závěry práce správně vystihují zjištěné experimentální poznatky. Práci považuji za celkem kvalitní a oceňuji její možné praktické využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 47147