SOJKOVÁ, Š. Podnikatelský plán na založení výroby a rozvozu snídaní ve vybrané lokalitě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená diplomová práce v podobě vytvoření ekonomicky realizovatelného a životaschopného podnikatelského plánu zpracovaná na velmi dobré úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Práce je s ohledem na hlavní cíl a stanovené dílčí cíle zpracovaná na velmi dobré úrovni. Výsledky analýz podporují záměr výroby a rozvozu snídaní na pracoviště vybraného segmentu zákazníků v části Brno-Slatina. Autorka v práci dodržuje a splňuje nastavené cíle v souladu s teoretickou, analytickou a návrhovou části práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autorka v práci používá jak standardní analytické metody se sběrem sekundárních dat pro posouzení podnikatelského prostředí, tak i primární sběr dat prostřednictvím kvalitativního výzkumu u prvotních aktérů za pomocí podnikatelského nástroje Lean Canvas. Vhodnost výběru analytických metod a odůvodnění jejich výběru v kontextu řešeného problému je na velmi dobré úrovni. Autorka v práci dodržuje postupy řešení a metody, které jsou stanoveny jak v cíli, tak návazně popsány v teoretické části a využity v praktické části práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na velmi dobré úrovni. Závěry z provedených analýz jsou vztaženy a diskutovány ve vztahu k vybrané oblasti podnikání.
Praktická využitelnost výsledků B Práce je s ohledem pro praxi reálně použitelná pro spuštění podnikání v dané oblasti a staví na příležitosti současné situace. Je otázkou, zda internetové portály nebo nepřímá konkurence v podobně místních restaurací nevyužije tuto možnost vstupu, což autorka správně identifikovala jako hrozbu a podnikatelské riziko. Dále bude záviset na vývoji druhé vlny Coronaviru, která může podnikání ovlivnit jak negativně, tak pozitivně. S tím souvisí také vymezení spádové oblasti, která je dostatečná pro rozjezd podnikání, nicméně autorka čelí do budoucnosti výzvám rozšíření nabídky pro udržení atraktivity produktů u tohoto segmentu nebo obchodní model více škálovat.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Autor práce používá adekvátní terminologii a odbornou jazykovou úroveň na velmi dobré úrovni. V práci figurují pouze maličkosti v podobě nepozornosti v gramatice (např. z důvodu přátelských vztazích str.91 - Lean Canvas apod.).
Práce s informačními zdroji, včetně citací A V práci je s citacemi pracováno na výborné úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu, tak i v případě zpracování výsledků z provedení primárního výzkumu sběru dat u potencionálních zákazníků.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Svobodová, Marie

Studentka ve své diplomové práci vytvořila podnikatelský plán, jež se zabývá výrobou a dovozem čerstvých snídaní koncovým zákazníkům. Cílem obhajované práce je vytvoření takového plánu, který bude nejen ekonomicky reálný, ale bude sloužit jako podklad pro založení jejího vlastního podnikání. Z výše uvedeného vyplývá, že cíl je stanoven jasně a srozumitelně a strukturovaně rozdělen do jednotlivých dílčích částí, které jsou v průběhu diplomové práce obsahově naplňovány. Teoretická východiska práce otevírá nosná myšlenka, jejíž hlavní ideou je příchod hladového zaměstnance do zaměstnání, kde na něj bude čekat kvalitní, zdravá a vydatná snídaně, dle jeho přání. Co vše je potřeba, aby byla zákazníkova přání uspokojena, je rozvedeno v teoretické části. Jsou zde popsány překážky a nástrahy zakládání nového podnikání i jakým způsobem budou zjišťovány zákazníkovy preference. Literární zdroje jsou citovány dostatečně, autorka se také vyvarovala překlepům a nesrozumitelným větám. Autorka provedla analýzu problému a současného stavu, oslovila potenciální konzumenty dovážených snídaní a vyhodnotila, zda je o její nápad zájem. Dále pečlivě provedla analýzu současné nabídky rozvozu snídaní a její případné konkurence a analyzovala dopady aktuálního dění. Velmi kladně hodnotím rozmanitost provedené analýzy, díky které mi bylo na otázky, které mě napadly v průběhu čtení diplomové práce, následně odpovězeno. V návrhové části jsou velmi detailně popsány aspekty založení nového podnikání, je zde znát motivace propracovat plán co nejpřesněji, aby tak mohla autorka bez větších úprav postupovat při založeného svého podnikání. Tato praktičnost návrhové části se mi líbí. Předložená práce velmi dobře splňuje požadavky a nároky na diplomovou práci a nezbývá než autorce popřát hodně štěstí při její realizaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 125742