JAVORSKÁ, K. Senzorická jakost vybraných typů masných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných druhů masných výrobků dostupných na českém trhu. Byla posuzována celková senzorická kvalita vzorků a vybrané charakteristické vlastnosti: barva, vzhled v nákroji, vypracování, textura, chuť, vůně, slanost a křehkost pomocí různých typů stupnic. Senzorické hodnocení je specifická disciplína, studentka velmi dobře zvládla metodiku i provedení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Celkovým výstupem je původní ucelená studie s originálními výsledky, jejímž cílem bylo monitorovat preference českých spotřebitelů.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Studium literatury a její zpracování | B | ||
| Využití poznatků z literatury | A | ||
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A | ||
| Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
| Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Studentka Kateřina Javorská se ve své bakalářské práci zabývá senzorickou jakostí vybraných druhů šunky. Literární přehled je zpracován přehledně s minimálním počtem stylistických a gramatických chyb, avšak je velmi stručný. Kapitola 2.2 Senzorická analýza je popsána pouze obecně a není zaměřena na senzorické hodnocení masných výrobků. Číselné řazení citací v textu by mělo být vzestupné, nikoliv v „cik-cak“ uspořádání. V experimentální části jsou senzoricky hodnoceny vybrané charakteristické vlastnosti několika druhů vepřové dušené šunky. Výsledky jsou statisticky zpracovány a přehledně prezentovány v grafech se stručným komentářem.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Logické členění práce | A | ||
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
| Využití literatury a její citace | C | ||
| Úroveň jazykového zpracování | A | ||
| Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
| Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 49778