ŽIVNÁ, K. Aktivní přípravky na bázi koji fermentace a extraktů z vzácných hub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Hoová, Julie

Bakalářská práce studentky Kristýny Živné na téma: Aktivní přípravky na bázi koji fermentace a extraktů ze vzácných hub, se zabývá optimalizací kultivace houby korálovce ježatého na různých obilných substrátech. Vzhledem ke vzrůstající atraktivitě zařazení vzácných hub do jídelníčku, byly nakultivované mycelia využity pro fermentaci i s probiotickou kulturou. Cílem práce bylo připravit nový typ fermentovaného výrobku s významnou nutriční hodnotou. Všechny zadané cíle práce se podařilo studentce splnit. Studentka na základě rešerše vybrala vhodný obilný substrát pro kultivaci korálovce ježatého a optimalizovala metody kultivace. Samotné substráty studentka charakterizovala pro obsah významných nutričních látek. Následně dle vybraného postupu pro přípravu tzv. "Lacto Koji vody" byly provedeny prvotní pokusy o její přípravu. Velmi kladně hodnotím přístup studentky k řešení práce. O dané téma projevovala studentka velký zájem, pracovala samostatně a pečlivě a aktivně využívala konzultace. Rychle si také osvojila práci v laboratoři a sama navrhla i sledované látky v připravených vzorcích a extraktech. Získané poznatky vhodně zpracovala, avšak na okomentování a práci s literaturou bude muset ještě do budoucna zapracovat. Získané výsledky ovšem hodnotím v oblasti nutraceutiky za přínosné a toto téma bude moct studentka případně nadále rozvíjet. Bakalářskou práci studentky Kristýna Živné doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dzurická, Lucia

Bakalárska práca Kristíny Živnej sa venuje optimalizácii kultivácie vzácnej huby Korálovca ježatého na rôznych obilných substrátoch a následnou koji fermentáciou s cieľom výroby potenciálneho probiotického výživového produktu. Celkovo je práca spracovaná na 56 stranách a využíva 97 literárnych zdrojov. V teoretickej časti študentka charakterizuje huby a to prevažne Korálovca ježatého a jeho bioaktívne metabolity a ich využiteľnosť v potravinárstve a farmácii. Opisuje taktiež možné obilné substráty a metabolizmus fermentačných procesov baktérií a hub. Experimentálna časť začína optimalizáciou prípravy obilného substrátu a charakterizáciou aktívnych látok substrátu a mycélia. Následne bol produkt koji fermentace inokulovaný vybranou baktériou mliečneho kvasenia a vo výslednom produkte boli opäť analyzované bioaktívne látky. Práca sa zameriava na zaujímavé téma s aplikačným potenciálom. Autorka zvládla vykonať veľké množstvo meraní a závery logicky zakomponovať do členitej a komplexnej diskusie. Avšak nedostatky práca obsahuje práve z hľadiska diskusie výsledkov, kde autorkine tvrdenia v niektorých prípadoch nekorelujú s uvedenými meraniami. Ďalšie nedostatky boli chýbajúce grafy s výsledkami a krížové odkazy a taktiež typografické nedokonalosti (nesprávne citovanie, neuniformosť veľkosti písma atď...). Predložená bakalárska práca v plnom rozsahu splňuje vytýčené body zadania a prácu odporúčam k obhajobe a hodnotím známkou „B“

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149385