DIADO, A. Využití PCR pro druhovou identifikaci a pro vyhledávání vybraných genů laktobacilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
K řešení úkolů diplomové práce přistupovala studentka aktivně. Při řešení diplomové práce musela zvládnout náročné metody molekulární biotechnologie. Jednalo se zvláště o izolaci DNA v kvalitě vhodné pro PCR z komplexních vzorků čtyř probiotických výrobků a o amplifikaci DNA metodou PCR. V práci studentka použila 15 různých PCR reakcí. Prokázala přítomnost deklarovaných probiotických druhů laktobacilů u tří výrobků. Původní výsledky se týkají detekce probiotických genů a průkazu různých kmenů druhu L. acidophillus ve výrobcích.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Práce je sepsána srozumitelně, s minimem chyb či formulačních nejasností. K práci nemám formální připomínky. Výsledky jsou odpovídajícím způsobem interpretovány a získané poznatky jsou původní. V průběhu experimentů studentka odvedla velké množství kvalitní práce a rutinně zvládla techniku PCR. Při identifikaci mikroorganismů byla ověřena vhodnost použití nově navržených (doposud nepublikovaných) primerů. Rovněž byly pomocí PCR identifikovány geny kódující probiotické a další vlastnosti laktobacilů v analyzovaných doplňcích stravy.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 77252