PRCHAL, M. Rafinace a charakterizace oleje získaného z hroznových jader [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

Posudok k bakalárskej práci „Rafinace a charakterizace oleje získaného z hroznových jader“ napísanej Miroslavom Prchalom Predložená bakalárska práca je súčasťou európskeho projektu SoMoPro č. 6SA18032. Hlavnou úlohou bola rafinácia a charakterizácia oleja získaného z hroznových jadierok, extrakciou hexánom. Extrakcia hexánom spôsobuje uvoľnenie proteínov a pigmentov (karoteinoidov a chlorofylu) do oleja, preto je nutná rafinácia. Študent začal pracovať už na zač. šk. roku 2018/2019. Bol veľmi samostatný a šikovný. Vyskúšal extrakciu oleja aj vodnou parou a na dostupnom labolatórnom lise, avšak týmito metódami olej nebolo možné získať, kvôli nízkemu obsahu oleja v hroznových semienkach. Vysoko vyzdvihujem jeho neúnavnosť v hľadaní najúčinnejších metód na rafináciu oleja s pozitívnym výsledkom, kedy naozaj proteíny a pigmenty z oleja odstránil. Čo sa týka bakalárskej práce, študent, dodržoval všetky vytýčené termíny odovzdávania čiastkových úloh, výsledkov a teoretickej práce. Vyzdvihujem najmä jeho dobrú orientáciu v literatúre. Teoretická práca je napísaná na vysokej úrovni a opiera sa o poznatky z literatúry. Použité metódy v experimentálnej časti sú popísané podrobne. Výsledky sú prehľadné a veľmi dobre diskutované. Zadané ciele práce študent splnil v plnom rozsahu. Ako vedúca bakalárskej práce chcem oceniť pracovitosť, samostatnosť, systematickosť, dobrú komunikatívnosť a premýšľanie autora bakalárskej práce. Prácu hodnotím ako vynikajúcu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá rafinací a charakterizací oleje vyextrahovaného z hroznových jader. Teoretická část vychází z 60 kvalitních literárních zdrojů, většinou cizojazyčných odborných knih a časopiseckých vědeckých publikací, což je na bakalářskou práci nadprůměrné. Je zpracována přehledně, srozumitelně a tvoří kvalitní podklad pro provedení experimentů. Podstatou experimentální části byl zisk oleje extrakcí semen révy vinné; tento byl následně podroben rafinaci, konkrétně bělení a tzv. „odslizení“. Získaný olej byl charakterizován (stanovení tukových charakteristik, spektrum MK a příp. zbytek barviv pomocí TLC a HPLC) a srovnán s komerčně zakoupeným obdobným vzorkem oleje. Postrádám zde kapitolu „Statistické zpracování výsledků“, dílčí informace jsou zmíněny až ve výsledcích. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány. Velmi kvalitní a zajímavá práce, oceňuji její možné praktické využití, celkový dojem však zbytečně snižuje řada překlepů, pravopisných a formálních chyb. Nicméně zadání práce bylo splněno, práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113500