ELEFANTOVÁ, P. Porovnání mikrobiální metabolické produkce na odpadní a sušené syrovátce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Diplomová práce studentky Bc. Petry Elefantové je zaměřená na srovnání metabolické produkce mléčných bakteríí na odpadní a sušené syrovátce. Zejména z titulu kombinované formy studia byly zrod textu i vlastní experimenty provázeny celou řadou problémů. I přes opakované revize a přepracování dílčích částí vykazuje celkové dílo nedostatky. Nicméně lze konstatovat, že vytyčených cílů bylo v zásadě dosaženo. Práce splňuje požadavky zadání, její jednotlivé kapitoly na sebe navazují, avšak orientace v nich je obtížnější. Chybou je též jednostranný tisk a místy poněkud toporná čeština. Po stránce obsahové je práce na přijatelné úrovni, pro vyvození závěrů bylo provedeno postačující množství experimentů. Výsledky jsou zpracovány do grafických podob, avšak velmi málo diskutovány. Počet literárních odkazů je 55, což je pro práci tohoto typu akceptovatelné. V laboratoři pracovala studentka aktivně a iniciativně. Velká podpora jí byla věnována při experimentování ze strany konzultantky díla. Konzultace využívala ve vysoké míře. I přes uvedené nedostaky však vzhledem ke splnění zadání práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | D | ||
Využití poznatků z literatury | D | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | E | ||
Závěry práce a jejich formulace | D | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | D |
Diplomová práce se zabývá velmi zajímavou a aktuální problematikou využití syrovátky, jednoho z nejdůležitějších odpadních produktů mlékárenského průmyslu, jako substrátu pro růst mikroorganismů v rámci různých fermentačních procesů aplikovaných v praxi. Je třeba předeslat, že především z hlediska formální úrovně a stylistického zpracování je práce velmi slabá. Teoretická část práce je zpracována ledabyle, informace jsou většinou obecné a nejdou do hloubky, jak by bylo žádoucí v odborném textu. Je psaná spíše populární formou a celkově působí nepříliš odborným dojmem. Vychází z 55 citovaných literárních zdrojů, většinou českých knih, skript a přehledných internetových zdrojů různorodé kvality. Vyskytuje se zde řada překlepů, drobných formálních chyb a neobratných, nesrozumitelných a někdy nepravdivých formulací a/nebo tvrzení, např.: str. 9: … „sušené syrovátkové bílkoviny mají větší obsah bílkovin a menší obsah laktózy“ …. str. 10: … „mléčné bílkoviny obsahují řadu esenciálních kyselin“ … str. 11: … „alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin a krevní sérum albuminu odpovídají laktalbuminu“ … str. 12: … „zahřátím mléka nad 200°C se tuk v mléce nemění“ … str. 19: … „bakterie mléčného kvašení byly objeveny před cca 3 biliony let“ … str. 24: … „Jako vedlejší produkt při výrobě másla vzniká kysané podmáslí.“ … str. 27: … „kyselina mléčná je strupovitá tekutina“ … str. 28: … „s rozvojem instrumentace se prošlo spoustou modernizací a až dnes se stala vysokoúčinnou (HPLC)“ … str. 38: … „optimální teplota ….. se pohybuje mezi rody 20-45°C“ … str. 51: … „při všech hodnotách kvasničného grafu“ … Použitá čeština je na velmi nízké úrovni. Jako takovou lze tuto kapitolu jen stěží považovat za kvalitní teoretický podklad pro experimentální práci. Citace literárních zdrojů jsou nejednotné a neodpovídají požadavkům příslušné normy, používané jednotky jsou nejednotné a neodpovídají požadavkům SI. Práce navíc plně nerespektuje závazná pravidla pro psaní vysokoškolských kvalifikačních prací na FCH VUT v Brně (tisk po obou stranách). Podstatou experimentální části práce bylo provedení řady fermentačních pokusů s vybraným bakteriálním kmenem Lbc casei za různých experimentálních podmínek, cílem bylo najít optimální podmínky pro maximální zisk cíleného produktu – kyseliny mléčné. Jako hlavní pozitivum práce bych viděla provedení poměrně velkého množství experimentů, kvalita jejich zpracování je ale nižší. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Nadpisy tabulek jsou naprosto nedostačující, a poněvadž jsou umístěny až v příloze, ztěžuje to poněkud orientaci ve výsledcích. Výsledky jsou celkem správně interpretovány a stručně diskutovány, závěry práce shrnují zjištěné experimentální poznatky. Zcela zde chybí zmínka o statistickém zpracování výsledků. Předložená práce po stránce obsahové i formální víceméně splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě po zodpovězení níže uvedených otázek.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | D | ||
Splnění požadavků zadání | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Logické členění práce | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | D | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C |
eVSKP id 61162