HORKÁ, M. Využití techniky polymerázové řetězové reakce (PCR) pro identifikaci probiotických mikroorganismů v mléčném potravinovém výrobku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Smetana, Jan

Ve své bakalářské práci se studentka Markéta Horká zabývala důkazem přítomnosti probiotických mikroorganismů v jogurtu, jejichž přítomnost v experimentální části validovala pomocí molekulárně genetické techniky polymerázové řetězové reakce (PCR). Studentka v průběhu práce zvládla úspěšně různé techniky extrakce DNA, laboratorní protokol pro PCR a osvojila interpretaci výsledků PCR analýzy, která umožnuje rodovou identifikaci probiotických mikroorganismů. Studentka přistoupila k řešení práce zodpovědně a prokázala dobrou erudici ve studované problematice, díky které zvládala samostatně analyzovat a řešit problémy související s prací. Celkově hodnotím práci a přístup velmi dobrý jako velmi dobrý a hodnotím ji známkou B – velmi dobře

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fialová, Lenka

Bakalářská práce Markéty Horké je zaměřena na důkaz přítomnosti vybraných bakterií v jogurtu. Teoretická část práce je logicky uspořádaná a její náplň souvisí s náplní experimentální části. Celá práce je podložena celkem 49 literárními zdroji, ve většině případů anglicky psanými. K teoretické části mám několik připomínek: Vzhledem k problematice, která je v této práci řešena, by probiotika měla být definována lépe, než jak je uvedeno na str. 14 v kapitole 2.3.1., a kapitola 2.6.1 zabývající se izolací DNA mohla být obsáhlejší. Teoretická část práce také obsahuje několik nepřesností, např. v kapitole 2.6.2 si autorka zřejmě spletla funkci interkalačního barviva a nanášecího pufru pro agarózovou gelovou elektroforézu. Výsledky práce (ve formě grafů, tabulek a elektroforeogramů) jsou uvedeny v hlavní kapitole č. 5, zatímco jejich diskuse je uvedena v hlavní kapitole č. 6. Nejedná se sice o závažné pochybení, ale pro jednodušší orientaci v práci by bylo vhodnější kapitoly 5 a 6 sloučit a komentáře uvádět přímo u příslušných výsledků. V případě výsledků samotných mám připomínky také k jejich zpracování. Obr. 6 a 7 by bylo vhodnější popsat jako „absorpční spektrum“ místo „závislost absorbance na vlnové délce“. Dále není úplně zřejmé, jaká DNA byla analyzována v kapitolách 5.1 a 5.2 (zda z bakterií obsažených v jogurtu, či ze sbírkových kmenů) – to lze pochopit zpětně až při čtení kapitoly 5.3. Elektroforeogramy zobrazující výsledky konvenční PCR jsou rozmazané, délkové standardy jsou velmi špatně viditelné a nepříliš dobře rozdělené. Přes výše uvedené nedostatky však autorka z výsledků PCR a elektroforéz vyvodila správné závěry. V případě komentářů k výsledkům izolace DNA souhlasím s tvrzením, že DNA izolované kolonkovým kitem měly vyšší čistotu, než DNA izolované fenol-chloroformovou extrakcí. Výhrady mám ale k tvrzení, že DNA izolované fenol-chloroformovou extrakcí vykazovaly mírné znečištění proteiny – tvar absorpčních spekter těchto vzorků (Obrázek 6) ukazuje spíše na znečištění izolovaných DNA fenolem. Cíle práce uvedené v zadání byly nicméně splněny, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Kvalita zpracování výsledků B
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 148203