BAZGEROVÁ, P. Stanovení aromaticky aktivních látek bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Cílem této práce bylo pomocí SPME-GC-MS metody identifikovat aromaticky aktivní látky ve vzorcích bezu černého. Bez černý (Sambucus nigra L.) je rostlina, která obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a v podobě vhodných moderních potravinářských výrobků by mohla obohatit spotřební trh. Nejprve byly optimalizovány některé parametry metody a poté byla metoda aplikována na vzorky květů, plodů a šťávy z bezu černého a také na komerčně získané vzorky sirupů. Experimentální část práce probíhala na Katedře analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde bylo k dispozici kvalitní instrumentální vybavení. Práci lze považovat za pilotní část studie, která bude zaměřena na komplexní charakterizaci bezu černého. Na první získané výsledky hned vzápětí navazují další diplomové práce. Diplomantka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, správně si plánovala experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s přístrojovou technikou, přípravu vzorků a standardů, správně vyhodnocovala získané výsledky. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.
K predloženej práci mám pripomienku k časti Výsledky a diskusia: V tejto časti chýba porovnanie výsledkov a diskusia k obsahu aromatických látok bazy čiernej, nameraných pri riešení diplomovej práce jednak medzi jednotlivými vzorkami (kvety, čerstvá šťava, sirupy z komerčenj siete, plody šľachtených odrôd) a tiež porovnanie dosiahnutých výsledkov s údajmi iných autorov, ktorí sa touto problematikou zaoberajú (napr. Kaack, Jensen). Otázky k obhajobe: 1. V literárnom prehľade spomínate okrem rôznych druhov bazy tiež hubu Exidia auricula judae, rastúcu na starých kmeňoch rastlín. Má prítomnosť tejto huby vplyv na obsah aromatických látok v kvetoch, resp. plodoch bazy čiernej? 2. Čím si vysvetľujete fakt, že zatiaľ čo v prípade čerstvej šťavy a mrazených plodov prídavok NaCl zlepšil parametre extrakcie aromatických látok, pri sirupoch z komerčnej siete ich nezlepšil? 3. Aké sú výhody použitia SPME-GC pri stanovení aromaticky aktívnych látok?
eVSKP id 24067