BLAHA, V. Matematicko-fyzikální model nanopivovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopečný, Lukáš

Studentovy odborné znalosti jsou na velmi dobré úrovni, po počáteční konzultaci a doporučení odborné literatury student problematiku samostatně nastudoval a dokázal získané znalosti rozvést a aplikovat na daný problém. Pravidelně chodil diskutovat dosažené výsledky a pohotově adaptoval připomínky. Matematický model i optimalizační skripty student vytvořil zcela samostatně. Součástí práce byla i dvě časově náročná měření na reálných nanopivovarech, kdy večer po skončení měření student odmítl pozvání vedoucího práce konzultovat naměřená data v nedaleké restauraci, alebrž místo toho odjel domů zpracovávat výsledky, což nepochybně svědčí o zodpovědnosti a svědomitosti studenta.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Baránek, Radek

Bakalářská práce studenta Víta Blahy pojednává a matematicko-fyzikálním modelu nanopivovaru, přesněji pak procesu vystírání a rmutování, jakožto dvou částí výroby piva. Vystírání a rmutování jsou v práci modelovány jako ohřev kapaliny v nádobě pomocí topného tělesa. Jsou zde modelovány dva způsoby ohřevu a to ohřev s pomocnou olejovou lázní a přímý ohřev topným tělesem. Pro oba způsoby jsou provedeny simulace, které jsou následně porovnány s reálnými experimenty. Uvedené výsledky a modely by dle autora měly sloužit k lepšímu pochopení tepelných procesů pro majitele tzv. nanopivovarů. Práce se skládá se sedmi kapitol. Na úvod je rozepsán postup výroby piva, přesněji pak postup vystírání a rmutování, které jsou předmětem modelování. V modelech jsou použity správné fyzikální vztahy a rovnice jsou (až na výjimky) dostatečně okomentované. Výjimku tvoří vzorec (2.1) kde pravděpodobně nedopatřením došlo k prohození veličin T1 a T2. Dále jsou uvedeny výsledky simulací, výsledky reálných experimentů a jejich následné srovnaní. Pozornost je také věnována určování parametrů modelu soustavy tak, aby odpovídala reálně měřené soustavě. Celkově jsou všechny kapitoly dle mého názoru málo rozvedené a některé začínají až příliš tvrdě např.: „Nádoba má tvar válce...“ (str. 17). Nedostatečné rozvedení kapitol pak vyúsťuje v rozsahově kratší práci (38 s. včetně příloh). Obsahem přiloženého CD jsou veškeré modely a skripty pro prostředí MATLAB/Simulink® použité při zpracování bakalářské práce. Modely i skripty jsou pečlivě okomentovány a bez jakýchkoliv problémů či zásahů spustitelné a dávají stejné výsledky, jako ty uvedené v práci, což velice oceňuji. Celkově tak tedy práce plní svůj smysl, tzn. může být oporou pro potenciálního majitele domácího pivovaru při dimenzování topných těles či návrhu regulačních obvodů atd. Celkově práce působí pečlivým dojmem, přiložené funkční soubory do prostředí MATLAB/Simulink® hodnotím velice pozitivně. Negativně pak hodnotím krátký rozsah a s tím spojené slabé rozvinutí kapitol. Celkově však práci rozhodně doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 66186