SHELEKHOVA, O. Optimalizace kokultivace kvasinky Phaffia rhodozyma s vybranými kmeny autotrofních mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Sikorová, Pavlína

Bakalářská práce se zaměřuje na biotechnologickou valorizaci odpadů za použití mikroorganismů. Výzkum představuje pilotní experiment, v němž byly kultivace prováděny v Erlenmeyerových baňkách. Tento přístup nejenže nabízí výhody valorizace potravinářských odpadů, ale rovněž vykazuje značný potenciál v produkci mikrobiálních pigmentů, lipidů a dalších metabolitů. Tyto biomasy a metabolity mohou nalézt uplatnění v různých průmyslových odvětvích, včetně potravinářského a farmaceutického průmyslu. V experimentální části studentka prováděla kultivace kvasinkového kmene Phaffia rhodozyma na sedmi typech alternativních substrátů: kávovém oleji, fritovacím oleji, isopropanolu, ethanolu, methanolu, melase a lihovém odpadu. Na základě dosažených výsledků byly dále provedeny kokultivace kvasinky Phaffia rhodozyma s řasou Desmodesmus communis na vybraných odpadních substrátech, konkrétně na kávovém oleji, isopropanolu a fritovacím oleji. Pro následné analýzy kultivací byly použity metody HPLC/PDA pro analýzu karotenoidních látek a GC/FID pro analýzu mastných kyselin. Lze konstatovat, že stanovené cíle práce byly splněny. Práce odpovídá zadání a její jednotlivé kapitoly na sebe logicky a plynule navazují. Pro vyvození závěrů bylo provedeno množství experimentů, které studentka shrnula a náležitě diskutovala prostřednictvím grafů a tabulek. V laboratoři pracovala systematicky a svědomitě, což dokazuje její schopnost samostatně řešit zadané úkoly. K vypracování práce využila dostatečné množství odborných publikací a literatury. V oblasti konzultací nebyla studentka příliš aktivní, z tohoto důvodu je v tomto kritériu hodnocena známkou "dobře (C)". Jazyková stránka práce byla ovlivněna tím, že studentka není rodilou mluvčí češtiny, avšak i tak byla ohodnocena stupněm "velmi dobře (B)". Na základě výše uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "velmi dobře (B)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využívání konzultací při řešení práce C
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sniegoňová, Pavlína

Bakalářská práce studentky Olgy Shelekhové je zaměřena na kultivaci mikroorganismů s využitím odpadních substrátů. V rámci práce byly provedeny screeningové kultivace kvasinky Phaffia rhodozyma na odpadních substrátech, z nichž bylo několik vybráno pro kokultivaci s řasou Desmodesmus sommunis. Screeningové kultivace byly provedeny v Erlenmayerových baňkách s využitím 9 různých substrátů. Práce je v rozsahu 50 stran psána v českém jazyce a využívá 45 zdrojů. V teoretické části studentka popisuje kvasinky, řasy jednotlivé produkované metabolity, odpadní substráty, kultivace a metody analýzy. V práci se nachází drobné překlepy a typografické chyby, které mírně ubírají na kvalitě formální stránky. Experimentální část se věnuje popisu kultivací s využitím odpadních substrátů. Výsledky jsou uvedeny v grafech a tabulkách. Experimenty byly průběžně kriticky ohodnoceny a využity na optimalizace kokultivací. Následně byly výsledky srovnány a shrnuty v diskuzi. V této části je třeba vyzdvihnout časovou náročnost kultivací a zpracování a charakterizace biomasy. S ohledem na výše uvedené skutečnosti doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149101