PECHÁČEK, M. Stanovení autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Diplomová práce Bc. Michala Pecháčka byla zaměřena na stanovení autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních technik. V několika typech komerčně dostupných výrobků pro dětskou výživu byly testovány možnosti simultánního stanovení broskve a meruňky. V rámci časově i metodicky velmi náročné práce byla vypracována zdařilá literární rešerše na zadané téma. V rámci experimentální části práce musel student zpracovat rozsáhlou studii za použití řady metodických přístupů od komplikované optimalizace extrakce DNA z výrobků obsahujících sacharidy přes molekulární metody na bázi multiplex PCR a analýzy křivek tání až po instrumentální chromatografické metody, a to za účelem specifického a současně simultánního stanovení různých ovocných složek v potravinách. Práce byla rozšířena o podrobné studium vlivu různých typů reálné potravinové matrice na výsledek stanovení autenticity potravin s ovocnou složkou. Student přistupoval k řešení práce s velkým zájmem, sám inicioval výběr tématu, pracoval s tvůrčím přístupem a projevil jak potřebnou laboratorní zručnost, tak i schopnost zpracovat, interpretovat a kriticky zhodnotit dosažené výsledky. Pravidelně využíval konzultace a literární zdroje. Výsledkem je nadstandardní diplomová práce s přímým aplikačním výstupem do oblasti kontroly kvality potravin. Na základě výše uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm A - "výborně".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Ve své diplomové práci se Bc. Michal Pecháček zabýval stanovením autenticity různých typů potravinářských produktů s ovocnou složkou pomocí molekulárních a instrumentálních metod. Jako sledovaná ovocná složka byla zvolena meruňka a broskev ve vzorcích tekuté dětské výživy a ve dvou vzorcích pevné konzistence. Práce je klasicky členěná a doplněná přílohami. Teoretická část obsahuje stručnou rešerši z dané tematiky s využitím převážně zahraniční literatury. Je velká škoda, že není víc rozpracovaná poslední kapitola věnující se problémům spojených se stanovením autenticity potravin, když k těmto problémům docházelo i u samotného studenta během provádění experimentální části práce. Mohlo být zajímavé zjistit, jak byly tyto problémy řešeny u jiných autorů zabývajících se podobnou tematikou. V experimentální části práce student charakterizuje rostlinný materiál jak kapalinovou chromatografií, tak molekulárními metodami s využitím specifických primerů. Výsledky jsou přehledně zpracovány do tabulek a obrázků, a příslušně okomentovány v diskuzi. V závěru práce student sumarizuje dosažené výsledky a pojednává o vhodnosti použití jak instrumentálních, tak molekulárních metod k sledování autenticity potravin ze svého pohledu. I když v práci nedošlo k jednoznačnému potvrzení deklarovaných složek ve všech vybraných výrobcích díky problémům s izolací DNA nebo nejednoznačné specifickosti zvolených primerů, student Michal Pecháček provedl řadu časově náročných experimentů. Zvolená náročná tematika by si zasloužila více času pro veškeré další optimalizace. Předložená práce tak může sloužit jako dobrý odrazový můstek pro další navazující práce. Práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě. Měla bych na studenta jen jednu menší formální připomínku ohledně tvrzení: v abstraktu práce tvrdíte že, jako nejvhodnější postup byl pro analýzu fenolických látek zvolen postup s přečištěním pomocí ethanolu bez zakoncentrování. V diskusi a závěru práce však tvrdíte to samé o postupu s přečištěním a 2x zakoncentrováním.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 139337