MICHALEC, A. Studium vlivu způsobu chovu slepic na obsah vybraných chemických složek vajec [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Bc. Adam Michalec měl za úkol zpracovat diplomovou práci na téma Studium vlivu způsobu chovu nosnic na obsah vybraných chemických složek vajec. K práci přistupoval od začátku velmi zodpovědně. Teoretickou část odevzdal s dostatečným předstihem. Vznikl tak solidní časový prostor pro realizaci experimentů. Po nadesignování experimentu Adam Michalec začal pracovat s vysokým nasazením. K dosažení cílů práce bylo třeba vyvinout a optimalizovat celou řadu postupů. Převážně rozklad vajec pro prvkovou analýzu představoval díky své komplexní matrici značnou výzvu. Nakonec se vše podařilo. Diplomant pracoval víceméně samostatně a výsledky se mnou pravidelně konzultoval. Co se týče samotné diplomové práce, Adam Michalec musel přejít na jiný standard, než na jaký byl zvyklý při psaní bakalářské práce zpracovanou na univerzitě v Bratislavě. To zvládl bez větších obtíží. Drobné obtíže byly pouze v oblasti logického členění práce a formulace závěrů. Celkový přístup k řešení úkolu byl ze strany Bc. Adama Michalce příkladný. Cíle práce splnil, jeho aktivitu v laboratoři i kvalitu samotného textu hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomant Bc. Adam Michalec se ve své diplomové práci věnuje analýze slepičích vajec pocházejících z různých typů chovů nosnic. Hodnotí především obsah bílkovin, tuků a vybraných prvků, což jsou z hlediska spotřebitele podstatné kvalitativní znaky. Teoretická část práce je sepsána na 30 stranách a uvádí všechny výchozí údaje potřebné k pochopení a zpracování zadané tématiky. Autor vycházel z 55 informačních zdrojů, které dle normy citoval. Text je vhodně doplněn mnoha obrázky. Zvláště oceňuji historický vhled autora na využití vajec nejen v kuchyni. Experimentální část práce spočívala ve stanovení hrubé bílkoviny ve žloutku a bílku a stanovení celkového tuku ve žloutku. Prvková analýza byla zaměřena na nutričně významné prvky. Celkem bylo analyzováno 6 druhů vajec. Experimenty této části jsou dostatečně popsány, aby se daly bez potíží reprodukovat. Získaná surová data jsou pečlivě zpracována a důsledně statisticky ošetřena. Ke znázornění výsledků použil autor krabicové grafy, které velmi dobře ilustrují všechny parametry stanovených číselných hodnot. Závěry jsou formulovány správně a tato kapitola obsahuje vše podstatné, čeho autor dosáhl. Mám drobné připomínky pouze k formální stránce předložené diplomové práce: a) Pokud v textu odkazujete na několik informačních zdrojů, je běžnější a přehlednější uvádět čísla zdrojů do jedné hranaté závorky a nikoli každé číslo do vlastní závorky. - např. str. 38, konec textu b) Nelze v jednom textu používat 2 způsoby odkazování informačních zdrojů. - str. 54, 11. řádek od spodu ....."od Kadleca (2002)"...... a o 2 řádky níže odkazujete zdroj číslem v závorce. c) V odborném textu se nedoporučuje používat laboratorní hantýrku. - např. str. 54, 8. řádek od spodu ....."sprimerované hodnoty"..... Předložená diplomová práce posluchače Adama Michalce splňuje beze zbytku zadání. Z pohledu spotřebitele je velmi zajímavá. Po odborné stránce prezentuje vysokou úroveň autora. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou VÝBORNĚ - A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 108315