ŠTÝBLOVÁ, R. Změna obsahu fenolických kyselin během sladování ječmene jarního [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Běláková, Sylvie

Bakalářská práce studentky Romany Štýblové byla vypracována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v rámci projektu „Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků“. Práce byla zaměřena na monitorování změn obsahu vybraných fenolických kyselin během sladování ječmene jarního. Byla použita metoda UPLC/PDA a již dříve optimalizované extrakční postupy. Studentka přistupovala k řešení zadaných úkolů svědomitě, poměrně rychle si osvojila práci v laboratoři a projevila nesmírnou trpělivost při vyhodnocování výsledků. Poněkud slabší stránkou je vlastní písemný projev bakalářky, který ale doznal velkého pokroku v průběhu sepisování práce. Předloženou práci bakalářky Romany Štýblové doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Janoušková, Eva

1. Na straně 20 v tabulce č. 7 jsou uvedeny obsahy sušiny pro jednotlivé meziprodukty. V bakalářské práci není uvedeno, jakou metodou byla tato hodnota zjištěna. Byl obsah sušiny měřen v rámci této bakalářské práce? 2. Na straně 20 v kapitole 3.5.1 se uvádí, že vzorky byly přes noc vysušeny. Při jaké teplotě byly vzorky sušeny? 3. V bakalářské práci se uvádí, že byly stanoveny vybrané validační parametry. Na základě čeho byly tyto parametry vybrány? Proč nebyly stanoveny i ostatní validační validační parametry, jako např. správnost, opakovatelnost atd. 4. V bakalářské práci postrádám grafické vyjádření kalibračních závislostí. Formální nedostatky: V kapitole 4.2. je popsáno, že volné fenolické kyseliny byly ze vzorku vyextrahovány 70 % acetonitrilem. Toto extrakční činidlo je uvedeno i v závěru práce. Jedná se zřejmě o překlep. V kapitole 3.5.1.1. je uvedeno, že extrakce volných fenolických kyselin byla provedena 70 % acetonem. V kapitole 2.2.1. je uvedena věta: “Tato práce se zabývá především o sladovnický ječmen”. Správně by mělo být uvedeno : “sladovnickým ječmenem”. V kapitole 2.3.4. Hvozdění sladu je popsán způsob výroby světlého sladu. Tato část logicky spíš patří do kapitoly 2.3.5. Druhy vyráběného sladu, kde je popsán způsob výroby ostatních druhů sladu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 82335