ŠTÝBLOVÁ, R. Změna obsahu fenolických kyselin během sladování ječmene jarního [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Bakalářská práce studentky Romany Štýblové byla vypracována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v rámci projektu „Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků“. Práce byla zaměřena na monitorování změn obsahu vybraných fenolických kyselin během sladování ječmene jarního. Byla použita metoda UPLC/PDA a již dříve optimalizované extrakční postupy. Studentka přistupovala k řešení zadaných úkolů svědomitě, poměrně rychle si osvojila práci v laboratoři a projevila nesmírnou trpělivost při vyhodnocování výsledků. Poněkud slabší stránkou je vlastní písemný projev bakalářky, který ale doznal velkého pokroku v průběhu sepisování práce. Předloženou práci bakalářky Romany Štýblové doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou výborně (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
1. Na straně 20 v tabulce č. 7 jsou uvedeny obsahy sušiny pro jednotlivé meziprodukty. V bakalářské práci není uvedeno, jakou metodou byla tato hodnota zjištěna. Byl obsah sušiny měřen v rámci této bakalářské práce? 2. Na straně 20 v kapitole 3.5.1 se uvádí, že vzorky byly přes noc vysušeny. Při jaké teplotě byly vzorky sušeny? 3. V bakalářské práci se uvádí, že byly stanoveny vybrané validační parametry. Na základě čeho byly tyto parametry vybrány? Proč nebyly stanoveny i ostatní validační validační parametry, jako např. správnost, opakovatelnost atd. 4. V bakalářské práci postrádám grafické vyjádření kalibračních závislostí. Formální nedostatky: V kapitole 4.2. je popsáno, že volné fenolické kyseliny byly ze vzorku vyextrahovány 70 % acetonitrilem. Toto extrakční činidlo je uvedeno i v závěru práce. Jedná se zřejmě o překlep. V kapitole 3.5.1.1. je uvedeno, že extrakce volných fenolických kyselin byla provedena 70 % acetonem. V kapitole 2.2.1. je uvedena věta: “Tato práce se zabývá především o sladovnický ječmen”. Správně by mělo být uvedeno : “sladovnickým ječmenem”. V kapitole 2.3.4. Hvozdění sladu je popsán způsob výroby světlého sladu. Tato část logicky spíš patří do kapitoly 2.3.5. Druhy vyráběného sladu, kde je popsán způsob výroby ostatních druhů sladu.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 82335