HURČÍKOVÁ, A. Charakterizace hyaluronanu a jeho interakcí s tenzidy ultrazvukovou spektroskopií a densitometrií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Pekař, Miloslav

Andrea Kargerová měla dva úkoly - vlastní odbornou náplň svého studia a zavedení titrační techniky ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením na našem pracovišti (spolu s precizním stanovením hustoty). Druhý úkol vlastně časově předcházel prvému. Část počátku svého studia proto strávila na University College v Dublinu u jednoho z otců tohoto přístroje. Intenzivním nasazením a důsledným využitím času pronikla do tajů kvalitní obsluhy netriviálního přístroje a zvládla pečlivou přípavu vzorků pro měření i metodiku zpracování dat. Své zkušenosti pak plně využila při řešení prvého úkolu i při provozování ultazvukové techniky na našem pracovišti. Získala unikátní výsledky v oblasti interakcí mezi polyelektrolyty a tenzidy a navíc zřejmě poprvé důkladně proměřila hustoty roztoků hyaluronanu a její závislost na teplotě. Časové nasazení a zaujetí pro experimentování si udržela po celou dobu studia, iniciativně konzultovala získané výsledky. Do oltrazvukové spektroskopie zasvěcovala i kolegy a mladší studenty. Její práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Hrdina, Radim

Navrhovaná známka

Mráček,, Aleš

Disertační práce se zabývá vlastnostmi a konformačním chováním hyaluronanu v roztoku s kationickými tenzidy a vzájemnými interakcemi při jejich kritické micelární koncentraci (CMC) a kritické agregační koncentraci (CAC). Obecně lze říci, že problematika interakcí hyaluronanu a kationických tenzidů je stále aktuální téma pro farmaceutické a lékařské aplikace. Autorka použila jako klíčovou experimentální metodu charakterizace roztoků ultrazvukovou spektroskopii s vysokým rozlišením spolu s ultrazvukovou densitometrií. Z hlediska formálního zpracování se jedná o velmi kvalitně sepsanou a pro oponenta dobře čitelnou práci, která splňuje veškeré požadavky kladené na disertační práci. Stejně tak po odborné stránce lze vyzdvihnout autorčin přehled v teoretické části práce, který je psán úsporně, a přesto obsahuje podstatné informace k uvedení do problematiky disertace. Popis současného stavu poznání je rovněž přehledný.Vystihuje a na základě dostupné literatury potvrzuje fakt, že doposud nebyla hustotě roztoků hyaluronanu obecně věnována dostatečná pozornost, ačkoliv se nejen v závislosti na teplotě jedná o velmi důležitý parametr. Dále je v této souvislosti také zřejmé, že interakce kationických tenzidů ve vodě, a tím více ve vodných roztocích s hyaluronanem, jsou na teplotě silně závislé, přičemž parametr hustoty v závislosti na teplotě by měl být velmi důležitým při potvrzování či vyvracení různých hypotéz, které obsahuje v práci citovaná odborná literatura. Nelze zároveň opomenout, že autorka také publikovala výsledky disertace v prestižním časopise CarbohydratePolymers a v současnosti má podaný rukopis do časopisu Langmuir. Drobné nedostatky disertační práce lze spatřit v gramatice či překlepech, např. "cristalization" místocrystallization (str. 39, poslední řádek; str. 40, fig. 11), "comppresibility" místo compressibility (str. 74 a 92, Figure SF28 - popis obr. i popis osy), atd. Závěr: Disertační práce Ing. Kargerové zcela splňuje požadavky kladené na tento typ práce ve smyslu § 47 zákona č. 111/1998 Sb. o VŠ. Studentka jednoznačně prokázala schopnost tvůrčí práce a samostatné vědecké činnosti. Doporučuji tedy přijmout tuto práci k dalšímu řízení a po úspěšné obhajobě udělení doktorského titulu Ph.D.

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 76761