VIDA, M. Studium využití esterů kyseliny mléčné pro přípravu laktidů a PLA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrůj, Jaroslav

Student projevoval průběžně velký zájem o řešení zadaného tématu a splnil stanovené cíle a požadavky zadání. Literární rešerši zpracoval kvalitně a zodpovědně, následně dokázal získaných poznatků přiměřeně využít. Je experimentálně zručný, má tvůrčí a současně praktický přístup k řešení technologických problémů. Sestavil laboratorní aparaturu pro přípravu laktidů z kyseliny mléčné a izolaci produktu. Tuto aparaturu i postupně optimalizoval k dosažení co nejvyššího výtěžku a provedl značný počet kvalitně vyhodnocených experimentů. Interpretace výsledků, jejich diskuse i závěry práce jsou zpracovány velmi dobře, menší zkušenost při zpracování psaného textu postupně zlepšoval s tím, že pravidelně využíval možnosti konzultací. Celkový přístup k řešení hodnotím výborně, diplomová práce je cenným příspěvkem ke studované problematice a doporučuji, aby student v tomto výzkumu mohl dále pokračovat v doktorandském studiu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Figalla, Silvestr

Předložená diplomová práce zpracovává aktuální téma, využití kyseliny mléčné jako základní suroviny pro syntézu jejich esterů, zejména cyklického dimeru kyseliny – laktidu a ethylesteru jako potenciálně důležité základní suroviny v průmyslu kyseliny mléčné. Teoretická část nabízí přehled hlavních metod výroby a použití kyseliny. Vzhledem k značné šíři této tématiky je zpracována dostatečně podrobně a odráží současný stav. Experimentální část je zaměřená na vývoj metody laboratorní přípravy laktidu z kyseliny mléčné a optimalizaci jeho výtěžku. Kroky optimalizace navržené metody jsou řazeny logicky za sebou a vedou k zadanému cíli práce. Dosažené výsledky z pohledu výtěžků a čistoty získaného laktidu jsou velmi dobré v porovnání s dostupnými literárními zdroji. V závěru práce byla ověřena také opakovatelnost postupu, který i přes relativní složitost syntézy laktidu dosahuje dobré shody výsledků. U experimentální části je třeba vyzdvihnout její složitost a časovou náročnost vzhledem k množství provedených experimentů. Popsaná aparatura a postup přípravy laktidu v laboratorním měřítku je dobrým nástrojem k dalšímu výzkumu v oblasti jejich syntézy. I když nebyl polymerační stupeň výchozího prepolymeru předmětem optimalizace, vychází autor z prepolymeru s průměrným polymeračním stupněm 3, což je výrazně méně, než je jinými autory uváděno jako optimum. Tato zásadní odlišnost není v práci nikterak komentována. Po formální stránce je práce logicky členěna a obsahuje minimum překlepů. Citace byly využity správně a v dostatečné míře. Předem vytyčené cíle diplomové práce byly splněny. Proto navrhuji celkovou známku A- výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72771