VIDA, M. Studium využití esterů kyseliny mléčné pro přípravu laktidů a PLA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Student projevoval průběžně velký zájem o řešení zadaného tématu a splnil stanovené cíle a požadavky zadání. Literární rešerši zpracoval kvalitně a zodpovědně, následně dokázal získaných poznatků přiměřeně využít. Je experimentálně zručný, má tvůrčí a současně praktický přístup k řešení technologických problémů. Sestavil laboratorní aparaturu pro přípravu laktidů z kyseliny mléčné a izolaci produktu. Tuto aparaturu i postupně optimalizoval k dosažení co nejvyššího výtěžku a provedl značný počet kvalitně vyhodnocených experimentů. Interpretace výsledků, jejich diskuse i závěry práce jsou zpracovány velmi dobře, menší zkušenost při zpracování psaného textu postupně zlepšoval s tím, že pravidelně využíval možnosti konzultací. Celkový přístup k řešení hodnotím výborně, diplomová práce je cenným příspěvkem ke studované problematice a doporučuji, aby student v tomto výzkumu mohl dále pokračovat v doktorandském studiu.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce zpracovává aktuální téma, využití kyseliny mléčné jako základní suroviny pro syntézu jejich esterů, zejména cyklického dimeru kyseliny – laktidu a ethylesteru jako potenciálně důležité základní suroviny v průmyslu kyseliny mléčné. Teoretická část nabízí přehled hlavních metod výroby a použití kyseliny. Vzhledem k značné šíři této tématiky je zpracována dostatečně podrobně a odráží současný stav. Experimentální část je zaměřená na vývoj metody laboratorní přípravy laktidu z kyseliny mléčné a optimalizaci jeho výtěžku. Kroky optimalizace navržené metody jsou řazeny logicky za sebou a vedou k zadanému cíli práce. Dosažené výsledky z pohledu výtěžků a čistoty získaného laktidu jsou velmi dobré v porovnání s dostupnými literárními zdroji. V závěru práce byla ověřena také opakovatelnost postupu, který i přes relativní složitost syntézy laktidu dosahuje dobré shody výsledků. U experimentální části je třeba vyzdvihnout její složitost a časovou náročnost vzhledem k množství provedených experimentů. Popsaná aparatura a postup přípravy laktidu v laboratorním měřítku je dobrým nástrojem k dalšímu výzkumu v oblasti jejich syntézy. I když nebyl polymerační stupeň výchozího prepolymeru předmětem optimalizace, vychází autor z prepolymeru s průměrným polymeračním stupněm 3, což je výrazně méně, než je jinými autory uváděno jako optimum. Tato zásadní odlišnost není v práci nikterak komentována. Po formální stránce je práce logicky členěna a obsahuje minimum překlepů. Citace byly využity správně a v dostatečné míře. Předem vytyčené cíle diplomové práce byly splněny. Proto navrhuji celkovou známku A- výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 72771