MĚŠŤÁNKOVÁ, Z. Příprava a charakterizace obalových filmů na bázi beta-keratinu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

Diplomová práca študentky Bc. Zuzany Měšťánkovej bola zameraná na aktuálnu tému využitia potravinárskych odpadov, konkrétne z pierok hydiny (drůbeží). Študentka porovnávala efektivitu šiestich rôznych hydrolýz so zámerom získať čo najvyšší výťažok keratínu, ktorý ďalej využila ako plnivo pre vybrané biopolymery. Táto práca koreluje so zámerom cirkulovanej ekonomiky. Študentka bola aktívna vo vyhľadávaní informácii o zadanej téme v literatúre a podarilo sa jej napísať rešerš na vysokej úrovni. V laboratóriu bola pracovitá, aktívna v konzultáciách a návrhoch riešení postupu práce, naučila sa nové metodiky izolácie keratinu a jeho charakterizácie ako aj prípravy kompozitných filmov. Ďalej sa oboznámila a získala praktické skúsenosti v nasledujúcich analýzach: PAGE-SDS, FTIR, DSC a TGA, stanovenie mechanických vlastností. Experimentálna časť ako aj výsledky a diskusia spolu zo záverom sú podobne ako teoretická časť napísané logicky. Ďalej treba zdôrazniť, študentka preukázala schopnosť diskutovať a porovnať získané výsledky s výsledkami iných autorov. Celkovo som bola s prácou študentky spokojná. Vzhľadom k vyššie uvedenému, odporúčam túto prácu k obhajobe a hodnotím ju celkovo známkou výborne (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená diplomová práce „Příprava a charakterizace obalových filmů na bázi beta–keratinu“ studentky Bc. Zuzany Měšťánkové se zabývá izolací keratinu z odpadního peří a využitím izolovaného keratinu pro přípravu polymerních filmů. Diplomová práce v rozsahu 84 stran je napsána přehledně s členěním práce na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část popisuje druhy a složení peří, keratin, jeho využití a možnosti jeho izolace. Shrnuje nejvýznamnější poznatky o zpracování a využití materiálů s obsahem keratinu a je doplněna řadou literárních údajů, názorných obrázků a tabulek. Práce obsahuje celkem 111 citací, přičemž velkou část tvoří původní práce v zahraničních časopisech. Experimentální část popisuje odtučnění peří extrakcí etanolem a extrakcí pomocí extraktoru Soxhlet. Práce souhrnně uvádí možnosti izolace keratinu z odpadního peří porovnáním několika typů hydrolýz, jejich následnou charakterizaci a využití získaného keratinu v kompozitních materiálech. Jednotlivé experimenty na sebe logicky navazují, získané výsledky jsou vhodně interpretovány i diskutovány. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně a shrnují experimentální poznatky. Výsledky této diplomové práce dokládají, že z drůbežího peří lze za pomoci alkalické hydrolýzy efektivně izolovat keratin, který může být využit pro přípravu kompozitních filmů s potenciálem pro praktickou aplikaci. Formální stránka práce je na dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. V práci je několik překlepů a nepřesných formulací, které snižují jinak velmi dobrou úroveň práce. Předloženou diplomovou práci hodnotím celkově stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Úroveň jazykového zpracování C
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138218