DVOŘÁKOVÁ, E. Izolace a charakterizace přírodních antimykotických látek a možnosti jejich aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své bakalářské práci se studentka Eva Dvořáková zabývala možností využití přírodních antimykotických látek v podobě rostlinných extraktů k léčbě mykóz. Cílem práce byl návrh, příprava a charakterizace přípravku s obsahem přírodní antimykotické složky. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila. Navíc přistupovala ke své práci velice aktivně a samostatně, prokázala také mimořádnou laboratorní zručnost, když zvládla celou řadu využívaných technik. Především v pozdější fázi řešení své práce se studentka také aktivně podílela na plánování a organizaci jednotlivých experimentů a velmi iniciativně přistupovala i k navržení finálních antimykotických produktů. Po celou dobu projevovala velký zájem o studovanou problematiku. Zvládla rovněž dosažené výsledky své práce přehledně zpracovat a kvalitně formulovat dílčí i celkové závěry práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Předložená bakalářská práce Evy Dvořákové zaměřena na izolaci a charakterizaci přírodních antimykotických látek a možnosti jejich aplikace je zajímavým tématem z hlediska pozitivního účinku těchto látek na lidské zdraví, a to v době narůstající rezistence mikroorganismů na již dostupné preparáty. Práce je vhodně a logicky členěna. Teoretická část přehledně informuje o dané problematice tématu. V experimentální části se studentka věnovala charakterizaci jednotlivých extraktů z hlediska množství polyfenolů, flavonoidů, antioxidační aktivity a antimykotické účinnosti. Vybrané extrakty byly také enkapsulovány do liposomů, které byly následně charakterizovány. Nakonec studentka navrhla na základě shromážděných dat vhodnou aplikaci produktu s antimykotickým účinkem.Výsledky jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a pro přehlednost vhodně doplněny o grafické znázornění. Bakalářská práce dle mého názoru splňuje požadavky uvedené v zadání, a z tohoto důvodu ji doporučuji k obhajobě. Bakalářskou práci Evy Dvořákové hodnotím celkovou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113492