SMATANA, I. Vývoj a charakterizace vysokoproteinových rostlinných jogurtů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Bc. Igor Smatana v rámci své DP navazoval na výzkum realizovaný v rámci své práce bakalářské. Rostlinné jogurty jsou potravinou, která obecně vykazuje relativně nízkou nutriční hodnotu. Bc. Igor Smatana realizoval širokou škálu experimentů z nichž vzešla konrétní funkční receptura pro výrobu rostlinného jogurtu se zvýšeným obsahem bílkovin. Student pracoval relativně samostatně, osvojil si práci na kapalinovém chromatografu a přinášel podnětné připomínky a návrhy pro další postup ve vývoji. Svou diplomovou práci sepsal dle standardů FCH VUT, progres průběžně konzultoval a až na některé drobné nedostatky ve struktuře práce předložil kvalitní text. Celkově jsem byl s výkonem Bc. Igora Smatany spokojen, splnil cíle zadání a jako vedoucí jeho snažení a práci samotnou hodnotím známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Především vzhledem k současnému častému výskytu laktosové intolerance a alergií na mléčné bílkoviny stále více získávají na oblibě rostlinné alternativy mléčných výrobků. Tyto produkty jsou žádané i vegetariány, vegany nebo konzumenty, kteří prostě jen hledají „zdravější“ alternativy mléčných výrobků. Tato diplomová práce je zaměřena na rostlinné „jogurty“. Teoretická část vychází z celkem 57 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Věnuje se rostlinným alternativám mléka, i konkrétně jogurtů, vyzdvihuje jejich nutriční hodnotu a stručně popisuje způsob výroby. Samostatná kapitola je věnována proteinům a jejich nutričnímu významu. Podstatou experimentální části byla výroba a analýza rostlinných „jogurtů“. Student odvedl velké množství práce; komplexní experiment zahrnoval využití množství různých analytických metod a instrumentálních technik, které musel zvládnout. Věnoval značné úsilí výběru kultury, variant rostlinného mléka a optimalizaci postupu výroby samotných „jogurtů“, které byly navíc obohaceny přídavkem rostlinných proteinů. Zpracování velkého množství dat z takto rozmanitého experimentu však bylo poněkud nepřehledné, nicméně výsledky jsou velmi podrobně komentovány a diskutovány, včetně kvalitního statistického zpracování. Jestli jsem pochopila správně, nakonec se podařilo připravit několik variant rostlinných „jogurtů“. Tyto byly charakterizovány z hlediska obsahu cukrů, kyselin, reologických a senzorických vlastností a srovnány s rostlinnými jogurty dostupnými v běžné tržní síti Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, doplněné ilustrativními fotografiemi. Kvalitu práce snižují mnohé formální chyby (nesprávná citace literárních zdrojů, anglické popisky, chybějící seznam použitých zkratek aj.), nicméně je velmi zajímavá, i přes uvedené nedostatky po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování B
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 157174